Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių agentūros pareigūnai šeštadienį gavo pranešimą, kad Rėkyvos gyvenvietėje gyventojai rado sužeistą apuoką. Kaip paaiškėto, tai labai retas į Lietuvos raudonąją knygą ir į tarptautinę raudonąją knygą įrašytas - Didysis apuokas.

Paukštį, sužalota koja, netoli Rėkyvos radusi rėkyviškė jo pasigailėjo ir parsinešė į savo ūkį. Moteris apie radinį pranešė gyvūnų globėjams ir aplinkosaugininkams. Atvykus aplinkosaugininkams moteris jiems perdavė žieduotą paukštį. Jis nuvežtas į Šiaulių jaunųjų gamtininkų centrą, kur bus laikinai globojamas ir slaugomas, kol pagis.

Didysis apuokas - tai vienas įspūdingiausių, deja, nykstančių Lietuvos miškų gyventojų. Manoma, kad dabartinę populiaciją Lietuvoje sudaro vos 10 – 20 porų. Nedaug šių paukščių sutinkama ir visoje Eurazijoje. Tad Didysis apuokas įrašytas ne tik į Lietuvos raudonąją bet ir į tarptautinę raudonąją knygą. Paukščius globoja Berno konvencija, Paukščių direktyvos nuostatos.

Šie paukščiai plėšrūs. Turi puikią regą ir klausą. Medžioja įvairius graužikus, paukščius, kiškius, kartais net lapes. Visgi pats baisiausiais jų priešas žmogus, o tiksliau jo vykdoma veikla.

Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro darbuotojai ir moksleiviai jau ne kartą yra padėję į bėdą patenkantiems paukščiams. Tikimasi, kad ir šis apuokas pasveikęs grįš į Lietuvos miškus.