Praėjusiais metais Birštone vykusioje Jurginų šventėje dalyvavo chorvedė, jurginų augintoja ir kolekcininkė Rasa Gelgotienė. Būtent ji paskatino Birštono Jurginų šventės organizatorius neapsiriboti tik kasmetiniu renginiu, bet organizuoti renginius, mainus-turgelius, skleisti teorines žinias jurginų tema.

Išgirdusi, kad Birštonas turi miestą partnerį Latvijoje, muzikė kreipėsi į jurginų augintojus kaimyninėje šalyje ir išgirdo apie ypatingą jurginų augintoją, Europos jurginų konkurso dukart prizininkę, selekcininkę Ritą Zala. Ši moteris Latvijos mieste Valmieroje vienu metu jurginus augino net vieno hektaro plote.

Sužinojusi apie jurginų tradicijas puoselėjantį Birštoną ir peržiūrėjusi kurorto tinklalapio iliustracijas, herbą, nusprendė vieną iš trijų naujai išvestų jurginų veislių pavadinti būtent Birštono vardu. Jos teigimu, tai – gausiai ir ilgai, geltonai žydintis, apie 60 cm aukščio augalas, išsiskleidžiantis iki 10 cm. Geltonžiedis Birštono vardo jurginas jau šį pavasarį bus atvežtas ir padovanotas Birštonui.

Dovanodama jurginą, Rita Zala Birštono kurortui linkėjo tapti Baltijos šalių Jurginų sostine ir toliau puoselėti S. Moravskio iš Sankt Peterburgo atvežtas jurginų auginimo tradicijas.