Šią problemą padeda spręsti Sodininkystės ir daržininkystės instituto specialistai: žemės ūkio mokslų daktaras Edgaras Rubauskis, mokslų daktarė Inga Morocko – Bicevska, biologijos mokslų daktarė Laila Ikase ir technikos mokslų daktarė Dalia Seglina.

E. Rubauskis aiškino, kad nukritusius, bet dar nepernokusius obuolius, įskaitant tuos, kurie nukrito nurenkant derlių, galima surinkti ir iš jų išspausti sultis, taikant pasterizacijos procesą. „Svarbu užtikrinti aukštą temperatūrą, kad dirvožemio mikroorganizmai, turėję kontaktą su vaisiais, net jei obuoliai buvo nuplauti, nesukeltų nereikalingų procesų, įskaitant fermentaciją. Be to, sultims geriau naudoti vaisius, kurie buvo nuskinti nuo medžio, bet vėliau dėl kokių nors priežasčių buvo pripažinti netinkamais ilgesniam laikymui“, – aiškino mokslininkas. Pavyzdžiui, dauguma kriaušių, nukritusių ant žemės, jau būna pernokusios ir apleistos būklės, todėl jos sultims nėra itin tinkamos.