Miško karaliene vadinama lūšis vaikštinėjo Alytuje, netoli Kaniūkų tilto. DELFI skaitytojai pavyko nufilmuoti ir trumpą vaizdo įrašą.

Lūšys jau daugiau kaip 20 metų yra įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą, todėl savo akimis pamatyti šį gyvūną yra nepaprasta sėkmė.

Kaip Grynas.lt rašė anksčiau, lūšys yra išskirtiniai gyvūnai. Šių plėšrūnų teritorijos yra labai didelės – užima 40-50 kvadratinių kilometrų. Jos yra stiprios – gali sverti 20 kg ir iš vietos nušokti apie 6 metrus, turi dideles iltis ir nagus. Lūšys šeimų nesudaro – kaip ir daugelis kačių yra vienišės. Pasaulyje tik viena kačių rūšis – liūtai – gyvena šeimomis. Pavojingos lūšys gali būti, kai yra su jaunikliais. Juos veda gegužės–balandžio mėnesiais, rūpinasi apie 2 metus.

Iki 1979 metų Lietuvoje lūšys buvo medžiojamos, tačiau nuo 2000 m. jos yra įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą, Berno konvencijos III, Buveinių direktyvos II ir IV priedus. Nors XX a. pirmoje pusėje lūšys buvo beveik išnykusios, vėliau pagerėjus jų apsaugai ir mitybos sąlygoms jų ėmė daugėti.

Gamtininkai sako, kad lūšims veistis šiuo metu sąlygos yra palankios.

Sutikus šį gyvūną patariama nepanikuoti, jo negąsdinti, tuomet jis pasitrauks pats. Žmogus taip pat turėtų lėtai atsitraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją