Atskirti nuo varnos - nesunku

Ventės Rago ornitologinės stoties vyr. ornitologas Vytautas Eigirdas sako, kad nors liaudiškai šis paukštis vis dar pavadinamas kovarniu, iš tiesų jį vadinti reikėtų kovu. Dėl savo panašumo į kitus giminaičius, šis paukštis dažnai painiojamas su varna, bet juos atskirti nėra sudėtinga.

„Kovas yra varninių šeimos paukštis. Iš didesniųjų varninių šeimos paukščių turime pilkąją varną, kuosą, kranklį, na ir kovą. Kovas yra įdomesnis, nes, pavyzdžiui, kiti šios šeimos paukščiai yra sėslūs, o kovai migruoja ir peri kolonijomis. Migruoja jie netoli. Kai šalčiai paspaudžia, paprastai pasitraukia į Vakarų Europą. Žmonės dažnai painioja kovą su varna, sako įsiveisė varnų kolonija kokiam parke, reikia jas baidyti. Bet iš tiesų varnos peri pavieniui, atskirai, o kovai mėgsta susimesti į kolonijas“, - pasakoja ornitologas.

„Lyginant su mūsų varniniais paukščiais, kovas yra visas juodas, o mūsų varna yra pilkai juoda. Europoje yra varnų porūšis, kurios yra juodos, todėl mūsų kovas ir ta juodoji varna būtų labai panašūs. Bet pas mus juodoji varna labai reta, taigi dažniausiai jei žmogus mato visiškai juodą paukštį varnos dydžio su tamsiu snapu, - čia ir bus kovas“, - sako pašnekovas.

„Kitas juodas paukštis yra kranklys, bet jis jau gerokai didesnis už varną, palyginti kaip „gera višta“, - juokiasi jis.

Protingi ir reikalingi

„Visi varniniai paukščiai yra labai protingi. Kovas niekuo nenusileidžia kitiems“, - sako ornitologas.

Anot jo, varninius paukščius net įmanoma išdresuoti. Pavyzdžiui, kranklį galima net išmokyti kalbėti. Vis dėlto nelaisvėje šių paukščių auginti neleidžia įstatymai, todėl apie tai nė nereikėtų galvoti.

Paukščių žinovo teigimu, dažnai žmonės, ypač mieste, mano, kad varnos yra nenaudingos – tik kelia daug triukšmo. Tačiau, anot jo, jos turi savo paskirtį gamtoje.

„Tai yra visaėdis paukštis. Jeigu jis gyvena netoli žmogaus, jis sunaikina įvairiausius kenkėjus. Visi paukščiai mūsų gamtai reikalingi“, – tikina pašnekovas ir priduria, kad kovų labai sumažėjo ir net gresia visiškas šios paukščių rūšies išnykimas.

„Žmonės galvoja, kad jei kovai peri kolonijomis, tai jų labai daug. Bet kiek žinau, per paskutinius 20 metų kovų masiškai mažėja, nes keičiasi ūkininkavimas, žmonės mažiau laiko galvijų. Jei taip ir toliau bus, mūsų kovų labai stipriai sumažės, gali ir visai išnykti“, – teigė specialistas.

Kovų nuotraukomis dalijasi ornitologas Vytautas Jusys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)