Rasa Mingailaitė Čepulienė sakė, kad rastas grybas buvo visiškai sveikas ir nesukirmijęs, o akis džiugino jo neįprasta forma.

Anot grybų žinovo Jono Kasparavičiaus, grybų struktūros augdamos tiesiog suaugo viena su kita.

„Vieno grybo, kaip vieno organizmo, visi išauginami vaisiakūniai (t. y., tos dalys, kurias mes renkame) yra genetiškai identiški. Jų paveldimoji medžiaga yra tokia pati. Dėl šios priežasties vaisiakūniai, ypač ankstyvose augimo stadijose, kol dar jų dengiamosios struktūros nėra galutinai susiformavusios, gali suaugti vienas su kitu“, – pasakoja jis, aiškindamas, kaipgi baravykas išaugo su keturiais kotais po viena kepure.

Gamtoje, kalba pašnekovas toliau, panašūs atvejai ne tokie jau ir reti. Vis dėlto grybautojai tokius grybus nedažnai pastebi ar randa, o kartais, kai taip atsitinka su kokiomis nors smulkiomis voveraitėmis, neatkreipia dėmesio ir tiesiog surenka.

Jonas Kasparavičius sako, kad grybų vaisiakūniai gali suaugti vienas su kitu

„Grybų, kurių vaisiakūnių užuomazgos dažnai formuojasi grupėmis, greta vienas kito, pasitaiko dažniau, o pavienius vaisiakūnius formuojančių grybų – gerokai rečiau. Labai arti auganti grybo vaisiakūnių grupė gali taip suaugti jau ankstyvose stadijose, kad vėliau gali būti sunku ar net neįmanoma pasakyti, kiek tų vaisiakūnių čia yra suaugę.

Tai yra labai būdinga, pavyzdžiui, voveraitėms, nors pasitaiko ir tarp kitų grybų, taip pat ir tarp tokių, kuriems, atrodytų, tokie pokštai turėtų būti negalimi, pavyzdžiui, musmirių“, – tikina J. Kasparavičius ir priduria, kad šiuo atvejų akivaizdu, jog tai keturi baravykai.

Dėl tam tikrų priežasčių pilnai suaugo tik baravykų kepurėlės ir, iš dalies, – kotų pagrindai

Anot jo, dėl tam tikrų priežasčių pilnai suaugo tik baravykų kepurėlės ir, iš dalies, – kotų pagrindai.

„Kartais, užuomazgoms išsidėsčius kiek kitaip, toks suaugimas ilgainiui gali transformuotis į darinį, į kurį žiūrint iš pirmo žvilgsnio bus sunku patikėti, kad tai galėtų būti keli ratu išsidėstę, suaugę grybų vaisiakūniai, o ne vienas, nors ir labai fantastiškos struktūros grybas.

Vienas ant kito išaugę vaisiakūniai irgi yra panašios, nors kiek sudėtingesnės situacijos padarinys, tik šiuo atveju užuomazgos pradžioje būna išsidėstę ne greta, o viena virš kitos“, – paaiškino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)