Vandenyje šilčiau nei ant kranto

Nidoje atostogaujanti GRYNAS.lt skaitytoja Jūratė pasakojo, kad sekmadienį jūra buvo labai šalta. Vandens temperatūra siekė vos 16 laipsnių. Tačiau pastarosiomis dienomis situacija pasikeitė į gerąją pusę. Ketvirtadienį jūros temperatūra ties Nida siekia 18 laipsnių.

Nors pajūryje vėjuota ir lyja, žmonės nepraleidžia progos išsimaudyti šiltoje jūroje. „Šiuo metu kaba raudona vėliava – maudytis draudžiama. Jūra tikrai labai stipriai banguoja. Tačiau kadangi vanduo toks šiltas, visi nori išsimaudyti. Tikrai ne visi paiso draudimo“, - pasakojo Jūratė.

Ji sakė, kad lietingas ir nešiltas oras atostogų negadina. „Tikrai yra ką veikti ir tokiu oru. Nieko baisaus“, - tikino moteris.

Neringos gelbėjimo tarnybos vadovas Gintaras Kuprys GRYNAS.lt teigė, kad iš tiesų vanduo šiuo metu ganėtinai šiltas. Jo temperatūra siekia 18 laipsnių. Pašnekovas sakė, kad sušilo jis dėl palankaus vėjo.

Dar šiltesnė jūra – ties Palanga. Kaip teigė Palangos gelbėjimo stoties vadovas Jonas Pirožnikas, šiuo metu vandens temperatūra siekia 20 laipsnių. Jo teigimu, vanduo sušilo prieš kelias dienas.

Palangoje atostogaujanti GRYNAS.lt skaitytoja Gintarė aiškino, kad dabar vandenyje šilčiau nei ant kranto. Ji sakė, kad šiuo metu tikrai smagu išsimaudyti. „Na, jei nėra gero oro, tai nors vanduo šiltas. Viskas blogai būti negali. Nuolat maudausi ir nesinori į krantą. Bet kadangi oras vėsus, ne visi tam ryžtasi“, - kalbėjo poilsiautoja.

Jūra šiemet šaltesnė nei visada

Kodėl staiga sušilo vanduo, paprašėme paaiškinti Lietuvos hidrometereologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjo Aleksandro Kajučio. Jis teigė, kad šiltą vandenį nuo Lenkijos krantų atnešė palanki vėjo kryptis. Kai pasisuka pietų ar pietvakarių vėjas, į Lietuvos pajūrį ima plūsti šiltesnis vanduo.

Kaip tik dėl šios priežasties žmonės dabar gali džiaugtis šiltesniu nei įprastai vandeniu. Anot jo, šiemet jūros vanduo ganėtinai šaltas. Todėl tuo, kad dabar temperatūra pasiekė 18-20 laipsnių ribą, reikia nepraleisti progos pasidžiaugti. Juo labiau, kad, pasak pašnekovo, tokia temperatūra ilgai išsilaikyti neturėtų. „Vandens temperatūrų pasikeitimai dažniausiai laikosi 4-5 dienas. Paskui vėl viskas iš pradžių“, - sakė hidrologas.

Pasak A. Kajučio, nepalankiausias vėjas – šiaurės rytų. Tuomet mūsų pajūrį pasiekia šaltas vanduo, į kurį lįsti poilsiautojai nenori. „Jūros temperatūrai įtaką daro jūros srovės – vandens judėjimas. Oro temperatūros įtaka čia labai maža. Juk vanduo esant saulėtoms dienoms įšyla tik pakrantėje. Didžiausia įtaką daro srovės ir slėgis. Dabar pietvakarių vėjas atnešė šiltą vandenį iš Lenkijos, o kai pasikeis vėjo kryptis, šiltas vanduo nukeliaus tolyn į jūrą. Tuomet jį pakeis šaltas vanduo“, - aiškino specialistas.

Anot jo, be kita ko, šiemet šaltas Lietuvos upių ir ežerų vanduo. Kad situacija pasikeistų, reikia šiltų orų.