Kodėl Himalajai geriau nei Anykščių šilelis?
Niekas nebesistebi, kai veganai ir žaliavalgiai internetu užsisako džiovintų uogų miltelių ir iš tolimiausių pasaulio užkampių. Melsvadumblis spirulina, indiškojo lapainio (camu-camu) milteliai, ispaninio šalavijo (chia) sėklos, acai ir goji uogos, bolivinės balandos (quinoa) kruopos, kokosų vanduo – ar jau teko paragauti? Tuo tarpu už lango augančios vietos gėrybės kažin kodėl atrodo ne tokios patrauklios. Juk Himalajai skamba įdomiau nei Anykščių šilelis.
Supermaistas reklamuojamas sporto klubuose, jogos studijose, sveikuolių parduotuvėse, sulčių baruose, vegetariškuose restoranuose, taip pat naudojamas maisto papildams gaminti. Tačiau sveikuoliai-ekologai dažnai nesusimąsto, kad egzotiškų produktų eksportas gali pridaryti neįtikėtinai daug žalos.
Acai uogas keičia kokosų produktai
Norint suprasti supermaisto vartojimo mastus, pažvelkime į keletą pavyzdžių. Prieš dešimt metų acai uogos buvo mažai kam žinomos už Brazilijos ribų. Tačiau „atradus“ (Pietų Amerikos gentys šias uogas žinojo nuo seno) acai maistingumą Vakaruose, šiomis „stebuklingomis“ uogomis praturtintų produktų apyvarta išaugo iki 200 milijonų dolerių vien JAV.
Įvairių tyrimų duomenimis, kokosų aliejus gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką, taigi žinomas kaip nuostabi priemonė odai ir plaukams maitinti ir netgi apsauga nuo saulės! Tuo tarpu kokosų vandenyje gausu kalio (daugiau nei bananuose) ir elektrolitų; gėrimas taip pat padeda mažinti kraujo spaudimą ir mesti svorį. Šitų žodžių pakako sudominti Vakarų sveikuolius. Rezultatas? Besivystančiose šalyse šviežiai nuo medžio nuskintą kokosą galima nusipirkti už maždaug 2 litus. Tuo tarpu prabangioje jogos studijoje Londone už 100 ml ekologiško kokosų vandens tenka pakloti 20 litų.
2012 metais kokosų aliejaus apyvarta siekė 62 milijonus dolerių vien JAV. Tačiau nei Indonezijos (30 proc. pasaulio kokosų produkcijos), nei Filipinų (26,4 proc. pasaulio kokosų produkcijos) ar Indijos (17 proc. pasaulio kokosų produkcijos) kokosų pardavėjai iki šiol nepraturtėjo. Tais pačiais metais „Time“ paskelbtoje ataskaitoje kokosų fermeriai atsidūrė kokosų produkcijos grandinės apačioje. Be to, eksportuojant kokosų aliejų ir vandenį po visą pasaulį, didinama anglies dioksido tarša. Turint minty pastaruosius veiksnius, akivaizdu, kad kokosų produktų industrija yra netvari bei etiškai ir ekologiškai neatsakinga.
Eina iš proto dėl bolivinių balandų
Išeitis? Vartoti vietinius, ne per toliausiai užaugintus produktus. Jų pasidairius galima rasti ir Lietuvoje. Mūsiškiu supermaistu drąsiai gali vadintis spanguolės, aronijos, šermukšniai, šaltalankiai, linų sėmenys, dilgelės ir kai kurie grybai. O dabar tik įsivaizduokime, kas būtų, jei staiga vieno iš šių produktų užsigeistų visa Šiaurės Amerika?