Pateko į smėlio audrą

Lietuvė Sandra į Malagą atvyko ketvirtadienį popiet ir sako dar lėktuvui leidžiantis pastebėjusi keistą oro spalvą.

„Prieš kelionę buvo labai darbinga savaitė, net nežiūrėjau nei kokie orai, nieko. Žinojau, kad bus apie 20 laipsnių šilumos. Jau kai leidosi lėktuvas pamačiau, kad kažkoks keistas oras, o kai išlipau, apėmė toks slogus jausmas: viskas nusidažę oranžine spalva, mažai žmonių, vaiduokliškos gatvės. Keistas jausmas“, – pasakoja ji.

Iš pradžių Sandra nesuprato, kad į Malagą, o kaip vėliau paaiškėjo ir į visą Andalūzijos regioną, atslinko didžiulė dulkių iš Sacharos audra.

Smėlio audra Ispanijoje

„Nuėjau į parduotuvę nusipirkti maisto. Pamačiau, kad žmonės visi su apsiaustais nuo lietaus ir jie visi purvini. Dar pagalvojau – kur jie buvo? Bet atėjau į butą ir pastebėjau, kad mano baltas džemperis taip pat visas purvinas. Ir svarbiausia, tos dulkės neatsiplauna. Nemačiau, kad žmonės vaikščiotų su kaukėmis ant veido ir pati iki parduotuvės tada ėjau be jos. Po to pasijautė, kad dulkės patenka į akis, nosį, nusėda ant veido. Jau prieš kelionę truputį kosėjau, bet kitą dieną atsikėlusi ėmiau kosėti labai stipriai. Tiesiog be kaukės negalima vaikščioti, o ir, manau, dabar žmonės išvis vengia eiti į lauką tokiu oru“, – pasakoja lietuvė.

Smėlio audra Ispanijoje

Anot jos, dulkės nusėdo ant automobilių, balkonų, baseinų ir viskas nusidažė oranžine spalva. „Penktadienį lijo visą naktį ir dieną, todėl oras kiek pagerėjo. Vietiniai sakė pirmą kartą tokia didelė audra. Anksčiau buvo palyginti mažos. Jie minėjo, kad audra buvo prasidėjusi prieš dvi savaites, tada dingo ir dabar vėl prieš kokias dvi tris dienas prasidėjo“, – pasakoja pašnekovė.

Smėlio audra Ispanijoje

Ji sako, kad laimei netrukus ėmė lyti ir oras tapo kiek švaresnis. Vis dėlto visiškai neišsivalė.

„Kai nulijo, dabar oras geresnis. Bet lijo taip keistai – smėliu. Viskas nusėdo ir virto tokiu tarsi moliu. Baseinai matosi visi purvini, rudai oranžiniai. Čia, kur esu apsistojusi, man turėtų matytis jūra, kalnai, tačiau nieko nesimato. Po to kai nulijo nebėra tos oranžinės spalvos, bet dabar tvyro tokia pilka kaip rūkas spalva“, – dalijasi Sandra.

Moteris tikisi, kad ilgai ši audra netruks. Vietiniai kalba, kad paprastai ji užsibūna kelias dienas ir vėl praeina.

Pranešė, kad audra kils

Lietuvoje jau prieš gerą savaitę buvo pranešta, kad Europa gali tikėtis dulkių audros iš Sacharos, o vėliau ir palydoviniai vaizdai parodė, kad rudas Sacharos dulkių sluoksnis tvyro virš Portugalijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Vokietijos.

Sacharoje siaučiančios audros pakelia dykumos smėlį ir dulkes į orą, mažesnės dalelės dėl žemės paviršiaus ir karšto oro virš jo temperatūrų skirtumų išsilaiko ore ir yra nupučiamos vėjo link Europos. Tiesa, Lietuvos, žadėta, šios dulkės neturėtų pasiekti.

Kovo 15 dieną „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pasidalijo žemėlapiu, kuriame matyti kaip slenka dulkių audra.

„Ta balsva migla virš Portugalijos, Ispanijos ir Prancūzijos yra Sacharos dulkės. Dar kartą kartojam, kad jos atkeliaus tik iki Vokietijos ir Danijos. Mūsų nepasieks, todėl neieškokit danguje to ko nėra. Tuo labiau šiandien. Oro kokybė didesniuose Lietuvos miestuose nekokia yra dėl vietinės taršos. Konkrečiai dėl kietųjų dalelių (KD10). Tai yra tipiška oro taršos forma tokiu metų laiku, kadangi visi per žiemą ant kelių pribarstyti smėliai ir druskos niekur nedingsta. Juos tenka surinkti, sušluoti (tą miestus prižiūrinčios tarnybos jau pradėjo daryti). Miestų pakraščiuose, toliau nuo intensyvesnių gatvių, arba užmiestyje didesnės oro taršos nėra. Ten oras švarus“, – buvo teigiama jų feisbuko įraše.

Kovo 14 dieną „Orai ir klimatas Lietuvoje“ dalijosi ir „Meteo Express“ informacija, kad Sacharos dulkės jau pasiekė Ispaniją ir netrukus nuslinks iki Prancūzijos. Vaizdo įraše matyti, kaip atrodo tokia audra iš arti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją