Kaip nuvirti ir laikyti?
Anot „MediCA klinika“ gydytojos gastroenterologės Editos Jakubauskienės, dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, todėl dažniausiai nepatyrę grybautojai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais. „Apsinuodyti galima ir valgomais grybais, jei jie vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti. Tokiuose grybuose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų ir aminų junginiai. Tokie patys, kurie atsiranda gendant mėsai, žuvims ar sviestui“, - sakė E. Jakubauskienė.
Du apsinuodijimo tipai: lengvas ir sunkus
Gastroenterologė atkreipė dėmesį, kad galimi dviejų rūšių apsinuodijimų grybais atvejai. „Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Tačiau šie simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas. Antruoju atveju apsinuodijimas yra daug sunkesnis.
Specialistai sutaria, kad visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis pagalbos. „Verta žinoti, kad kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis, o apsinuodijimo požymiai nuo skirtingų rūšių grybų atsiranda skirtingu metu. Paprastam žmogui sudėtinga atskirti gyvybei grėsmingą apsinuodijimą grybais nuo paprasčiausio gastrito ar apsinuodijimo maistu, todėl esant įtarimų, kad apsinuodyta grybais, norint išvengti komplikacijų, būtina pasitarti vaistininkais ar iš karto kreiptis į gydytojus“, - pažymėjo „Camelia“ vaistininkė.
Neimkite grybų iš neprimatančių
Užvalgius grybų, rekomenduojama profilaktiškai vartoti virškinimo fermentus ir preparatus, kurie apsaugo nuo nemalonių pojūčių skrandyje ir žarnyne, padeda greičiau pašalinti maisto turinį iš skrandžio ir plonojo žarnyno“, - sakė specialistė.
Vaistininkų ir gydytojų patarimai grybų mėgėjams:
- Rinkite tik gerai pažįstamus grybus;
- Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir / ar turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais;
- Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Galbūt patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam;
- Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas;
- Apsinuodijimo požymiai gali atsirasti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai;
- Persivalgiusiam ar sunkiai grybus virškinančiam žmogui pykinimas, vėmimas ir viduriavimas savaime turi praeiti per 4-6 val.;
- Užsitęsus virškinamojo kanalo sutrikimams, būtina kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus tyrimus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo;
- Iškilus klausimams, įtarę apsinuodijimą grybais nebandykite gydytis patys, skubiai kreipkitės pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą arba pasikonsultuokite su visą parą dirbančiais Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro specialistais telefonais: 8 5 236 2052 arba 8 687 53378.
-Grybai yra sunkus maistas, todėl nereikėtų jų persivalgyti, valgyti keletą kartų per dieną. Ypač prisižiūrėti turėtų sergantys virškinimo trakto ligomis ar turintys silpnesnę virškinimo sistemą.