„O jūs ar matėt lietų, kuris žemės nepasiekė. Sekmadienį vakare dalyje šalies pasirodė štai tokie įdomiai atrodantys ir rečiau pastebimi debesys. Tai – šluotiškieji (lotyniškas pavadinimas – virga) debesys.

Dažniau tokius debesis Lietuvoje tenka pamatyti pavasarį (kovą–balandį, irgi apie lygiadienį)“, – rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Debesys
Debesys
Debesys
Debesys
Debesys

Anot specialistų, virga yra debesų atmaina, kurioje matomi vandens lašelių arba ledo kristalų, krintančių iš debesų, bet dėl garavimo nepasiekiančių žemės paviršiaus, ruožai.

„Apatinėse šių ruožų dalyse neretai kritulių zona užlinksta, įgaudama kabliuko pavidalą. Tai susiję su dviem priežastimis: šis užlinkimas gali susidaryti dėl vėjo poveikio arba dėl kritulių kritimo greičio pasikeitimo dėl garavimo mažėjant krintančių vandens lašelių (arba ledo kristalų) dydžiui ir masei“, – pridūrė jie.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją