Visų pirma ruošdamiesi šventėms ir rinkdamiesi produktus neskubėkite – pirmiausia nuspręskite kokią žuvį rinksitės, kadangi prekybos vietose esama žuvų įvairovė gali patenkinti net pačius išrankiausius pirkėjus. Renkantis žuvį vertėtų žinoti, kad prekybos vietose ant ledo pateiktą šviežią žuvį galima atskirti pagal kainų etiketėje nurodytą užrašą ,,atšaldyta“.
Ženklinimas „atitirpinta“ arba „atšildyta“ žuvis reiškia, kad prieš tai ji buvo sušaldyta. Rekomenduojame atkreipti dėmesį ar žuvis laikoma ant ledo sukrauta vienu sluoksniu ir yra iš viršaus bent dalinai padengta švariu ledu, po kuriuo nėra ištirpusio vandens.
Taip pat prieš perkant šaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį ar pakuotė nėra pažeista ir ar joje nėra daug šerkšno. Jei pakuotėje yra daug šerkšno, tikėtina, kad produktas buvo laikomas netinkamoje temperatūroje arba žuvis buvo atšilusi ir vėl pakartotinai užšaldyta.
Rinkdamiesi produktus įvertinkite produkto išvaizdą, spalvą, konsistenciją, kvapą, tinkamumo vartoti terminą. Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti:
- blizganti ir stangri,
- pelekai neapdžiūvę,
- akys skaidrios, išsipūtusios,
- žiaunos raudonos.
Jei perkant žuvį juntamas jai nebūdingas kvapas – tokia žuvis nėra šviežia ir tinkama vartoti. Sušaldytos žuvys, jų filė ar iš jų pagaminti produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. Išblukusi pageltusi spalva bei apdžiūvę krašteliai rodo – kad toks produktas nebėra tinkamas švenčių stalui. Vertinant rūkytą žuvį reikėtų pastebėti, kad ji būtų aukso spalvos, švari, sausa, kvapas malonus. Pradedančios gesti rūkytos žuvys būna lipnios, drėgnos, juntamas nemalonus kvapas.
Svarbu atkreipti dėmesį ir į produkto transportavimo laiką, t. y. laiką nuo žuvies įsigijimo parduotuvėje iki atkeliavimo į namų virtuvę, todėl rekomenduojame stengtis žuvį įsigyti pačioje apsipirkimo pabaigoje ir kaip galima greičiau parsinešti ją namo. Transportavimo metu pasikeičia žuvies laikymo sąlygos, todėl žuvį geriausia paruošti ir suvartoti kuo greičiau. Ruošiant šventinius žuvies patiekalus svarbu laikytis higienos ir švaros: dažnai plaukite rankas, įrankius, stalų paviršius ant kurių tvarkoma žuvis.
Viena dažniausių apsinuodijimo priežasčių – maisto likučių vartojimas. Šventinio stalo žuvies patiekalų likučius laikykite šaldytuve nuo 0°C iki 6°C laipsnių temperatūroje, produktai turėtų būti uždengti. Rekomenduotina likučius suvartoti per 24 val.
Ruošiantis didžiausioms metų šventėms raginame susiplanuoti patiekalus iš anksto tam, kad maisto būtų daugiau suvartojama, o neišmetama. Šviežia, tinkamai paruošta žuvis geriausiai atskleidžia skonines savybes ir turi daugiausiai išlikusių vertingų medžiagų, tad šventes sutiksite ne tik skaniai, bet ir maistingai.