Sunkiausia padirbti - kavos pupeles
Mes labiau vertiname natūralią maltą kavą, kuri visiškai pagrįstai asocijuojasi su aukštesne kokybe. Be to, kavos vartojimas turi tam tikras tradicijas ir net ritualus (kaip pvz. svečiui būtinai kavos puodelį pasiūlyti), ir ten, kur jos paplitusios tradiciškai vartojama aukštesnės kokybės kava. Šalyse, kur kavos vartojimas nėra niekuo ypatingas, o vartotojai labiau pripratę prie prekybos automatų gaminamos kavos, tirpios kavos vartojimas didesnis nei natūralios. Manau, neverta lyginti maltą ir tirpią kavą, nes visi puikiai žinome kuri geresnė, o štai pakalbėti apie kai kurias gamintojų gudrybes vis tik verta.
Kava yra falsifikuojama pakankamai dažnai ir be to gamintojai visuomet ieško ir ieškos, kaip piginti net originalią kavą ar jos mišinius. Be abejo labiausiai technologijos veikia tirpios kavos gamybą, o mažiausiai galimybių dirbtinai „pagerinti“ kavą turi kavos pupeles parduodantys gamintojai. Tiesa, istorijoje buvę atvejų, kuomet falsifikavo net pupeles, tam naudojant miežius ir kavos pramonės atliekas. Tiesa, manau, su tokia falsifikato rūšimi jus kasdieniame gyvenime greičiausiai nesusidursite.
Apie tirpią kavą
Be to, nepamirškime, kad norint ilgiau saugoti paruoštus kavos miltelius nepakanka vien sandaraus įpakavimo ir gamintojai, siekdami pailginti kavos realizavimo laiką kartais naudoja konservantus ir drėgmę absorbuojančias medžiagas.
Kas primaišoma į kavas trys viename?
Na ir nuolatos prisiminkime, kad rinkoje egzistuoja ir tikrieji falsifikatai. Nors tikimybė nusipirkti padirbtą kavą Lietuvoje nėra didelė, tačiau perkant kavą turguje ar interneto parduotuvėje prisiminkite: falsifikatoriai turi kur kas prastesnę pakavimo įrangą nei oficialūs gamintojai, todėl, jei matote žinomą pavadinimą bet etiketė tiesiog priklijuota ant skardinės, galite drąsiai įtarti negerą.
Taip pat įtarimą turėtų sukelti plastikiniai įpakavimai, ypač, jei oficialus gamintojas tradiciškai pakuoja kavą į stiklo tarą arba skardines. Pačiam man yra tekę aptikti originalias kavos pakuotes su naujai užklijuota galiojimo data. Tokia apgaulė būdinga parduodant daugelį ilgesnį galiojimą turinčius produktus ir kava šiuo atveju ne išimtis, juolab, kad pasenusi kava nėra tiek pavojinga kaip konservai ar prezervai, tad nesąžiningas prekybininkas rizikuoja gerokai mažiau.