Plaukiodami maždaug 80 kilometrų nuo Virginijos (JAV) valstijos krantų, du vietiniai žvejai – kapitonas Patas Fosteris ir jo kolega Adrianas Colapreteas – aptiko nykstančios rūšies pietinį banginį. Žinduolis buvo įsivėlęs į žvejybines virves ir beviltiškai mėgino nusitempti visą žvejybos į įrangą tolyn į vandenyną.

Įvertinę situaciją ir nusprendę, jog milžinas nugaiš tąsydamasis veržiančiose virvėse, vyrai nusprendė jam ištiesti pagalbos ranką. Tikrąja to žodžio prasme.

Internete plintančiame vaizdo įraše užfiksuota, kaip A. Colapreteas, apsiginklavęs masyviu peiliu ir užsidėjęs nardymo įrangą, neria iš valties. Vaikinas ant galvos dar prisitvirtina ir „GoPro“ kamerą.

Tuomet tereikėjo perpjauti virvę ir pietinis banginis, kurių laisvėje telikę vos 350, buvo išlaisvintas.

„Buvo baisu, bet kartu svaigau nuo to įspūdžio, - vietiniam portalui Wavy.com pasakojo A. Colapreteas. - Banginis priarėjo prie manęs taip, kad buvau visiškai priešais jo veidą ir akį. Ir tuo metu jis tarsi sustojo judėti – tai buvo tarsi palengvinimas man, galėjau nusileisti žemiau, palei jo uodegą ir lengviau prieiti prie virvės. Žinojau, jog nupjovus virvę toje vietoje, ji visa nukris nuo banginio kūno.“

Žinoma, pietinius banginius dėl jų spartaus nykimo uždrausta medžioti. Tik todėl jų populiacija po truputį atsistato. Tačiau banginiams kenkia kita žmonių veikla.

Kiekvienais metais, skaičiuoja mokslininkai, bent 10 banginių žūsta susidūrę su žvejybinėmis valtimis, įsipainioję į žvejybos įrangą. Tai – gana daug, palyginus su išlikusios šių banginių populiacijos dydžiu.

Tačiau dėkui žvejų drąsai ir operatyviai reakcijai – šių metų niūri banginių žūčių statistika bus kiek gražesnė.