Dabar Pasaulio gamtos fondas (World Wildlife Fund) sukūrė tokį dokumentų formatą, kuris pasirinkimo - spausdinti ar ne - nebesuteiks.

Gamtosaugininkai nurodo, kad naujasis formatas yra beveik toks pats kaip .pdf, tačiau naujuoju būdu išsaugotų dokumentų, prisegtų prie elektroninio laiško, neįmanoma atspausdinti. Paties laiško tekstas ir toliau galės būti perkeltas ant popieriaus.

Nemokama programa, kurią galite parsisiųsti čia, pirma buvo pritaikyta tik "Mac" operacinėms sistemoms, tačiau dabar pasiūlyta ir „Windows“ tinkama versija.

Kūrėjai tikisi, kad naujas dokumentų formatas paplis kaip "paprasta idėja medžiams gelbėti", "sustabdys nebūtina spausdinimą bei padidins popieriaus naudojimo sąmoningumą" ir "leis pačiam laiško siuntėjui nuspręsti, kurie prisegtukai gali būti išspausdinti, o kurie - ne".

Elektroninių laiškų prierašai, raginantys nespausdinti nebūtino teksto, paplito maždaug prieš dešimtmetį. Tačiau, aplinkosaugininkų skaičiavimais, kasmet spausdinamiems nebūtiniems dokumentams prireikia tiek popieriaus, kad jo gamybai nukertama pusė milijono medžių.