Varškė – ne tik masitas, bet ir vaistas. Pasak gydytojų, iš varškės žmogus gaunama daugiausiai baltymų, kurie atitinka žmogaus baltymų sudėtį, taip pat kalcio ir kalio. Šis produktas yra ypač rekomenduojamas žmonėms, sergantiems kepenų ir skrandžio ligomis, gastritu, dvylikapirštės žarnos opalige, patyrus skrandžio žarnyno operaciją.
GRYNAS.LT siūlo sveikus varškės gaminimo receptus namų sąlygomis:
Riebi naminė varškė
Reikės: 1l pieno, 1l kefyro arba 1l jogurto
Pieną kaitinkite iki užvirimo, bet neleiskite jam užvirti. Tada supilkite šaltą kefyrą, kuris iš karto sutrauks pieną. Susidariusią masę perkoškite su kiaurasamčiu ir skanaukite. Vietoje kefyro galite naudoti jums patinkantį jogurtą.
Jei norite, kad varškė būtų saldesnės – pilkite daugiau pieno ir mažiau kefyro.
Biri naminė varškė
Reikės: 1l pieno, pusės citrinos sulčių
Pieną supilkite į puodą ir leiskite užvirti. Po to nukelkite nuo ugnies ir supilkite turimas citrinos sultis, išmaišykite. Pieną turėtų sutraukti ir pasirodyti žalsvos spalvos išrūgos. Jei nepasirodo, pilkite daugiau citrinos sulčių. Tuomet gautą masę sukrėskite į marlę ir palikite atvėsti bei nuvarvėti.
Turėtų gautis apie 200 gr. birios varškės.
Varškės sūrelis
Reikės: 200 – 250 gr. kaimiškos varškės, 1 a. š. sodos, 2 valg. š. grietinės, 1 kiaušinio trynys, druskos pagal skonį
Ant varškės užberkite sodą, išmaišykite ir palikite pastovėti 15 minučių. Tuo metu trynį išplakite su grietine. Varškę su soda ir išplaktą kiaušinio trynį sudėkite į puodą, ir virkite ant nedidelės ugnies. Maišykite tol, kol varškė išsilydys. Kai masė užvirs, išjunkite ugnį ir supilkite ją į indelius, palikite atvėsti.
Žinote receptų, ką ir kaip pasigaminti namuose? Rubrikai „Pagaminta namuose“ laiškų laukiame el. paštu: grynas@grynas.lt.