„Antradienio vakarą, suėjus nustatytam terminui, aš negavau atsakymų į klausimus dėl neteisėtų statybų Pavilnių ir Verkių regioniniame parke, kuriuos po praėjusios savaitės pokalbio turėjo pateikti parko vadovė. Deja, susiklosčius tokiai padėčiai, man tenka konstatuoti, kad parko direktorė prarado mano pasitikėjimą ir nebegali toliau eiti šias pareigas. Taip, yra atvejų parke, dėl kurių galima diskutuoti, tačiau yra ir akivaizdžių pažeidimų, dėl kurių atsakomybė tenka tiesiogiai parko direkcijai. Todėl manau, kad garbinga būtų p. Vidai Petiukonienei pačiai palikti einamas pareigas", - GRYNAS.lt trečiadienį teigė Vilniaus meras.

Vilniaus miesto savivaldybė praneša, kad V. Petiukonienė trečiadienį jau įteikė merui prašymą atleisti ją iš darbo šalių susitarimu.

Kad išeina iš darbo, GRYNAS.lt patvirtino ir pati V. Petiukonienė. Ji teigė, kad parke dirbo 17 metų ir tai yra jos gražiausi gyvenimo metai.

„Taip, aš traukiuosi. Mero komanda man tą pasiūlė ir aš, gerbdama merą, tuo pačiu gerbiu ir jo sprendimus ir manau, kad šitas mero pasiūlymas yra visapusiškai pasvertas visos komandos ir atsistatydinimo pareiškimą parašiau. 17-os metų darbą Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcijoje prisiminsiu kaip patį nuostabiausią gyvenimo laikotarpį“, - kalbėjo V. Petiukonienė.

Turto deklaracijoje – mįslingi pajamų viražai

Direktorė dirba nuo 1999 metų. Taigi visų statybų metu būtent ji vadovavo parkams. GRYNAS.lt anksčiau aprašė keistus parkų direktorės pajamų viražus, taip pat jos gaunamą atlyginimą, kuris, pasirodo, jog yra vienas didžiausių tarp Lietuvos parkų direktorių. Be to, direktorė nebuvo valstybės tarnautoja, dirbo pagal darbo sutartį ir dėl to neturėjo prievolės kiekvienais metais deklaruoti savo pajamų.

Tačiau 2015 metais ji kartu su buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko valdoma partija kandidatavo į savivaldybės tarybą ir jos 2014 metų pajamų deklaracija yra vieša. Iš jos matyti, kad direktorė vieną mėnesį užsiėmė individualia veikla, taip pat atmetus jos gaunamą atlyginimą, deklaracijoje matomi papildomi 40 tūkstančių litų. Paklausta, kokia ta stebuklinga individuali veikla, direktorė teigė, kad gavo palikimą.

„Jūs suklydote, tai mano palikimas“, - žurnalistams yra sakiusi V. Petiukonienė.

Žurnalistams replikavus, kad palikimas nebuvo deklaruotas, direktorė skėsčiojo rankomis: „Tai mano palikimas po artimųjų mirties. O individuali veikla buvo, kad keliems savaitgaliams turėjau siuvimą ir apie 40 tūkstančių litų jūs net nekalbėkite. Per pastaruosius penkis metus mirė du man artimi žmonės ir palikimą gavau.“

Draustiniuose pridygo pilių

GRYNAS.lt rašė apie daugybę abejotino teisėtumo statybų atvejų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose, kai draustiniuose pridygo pilis primenančių turtingų verslininkų namų.

Po GRYNAS.lt tyrimų specialią komisiją pažeidimams parke nustatyti sudarė ir Aplinkos ministras K. Trečiokas. Į orą buvo pakeltas sraigtasparnis, situaciją aiškinasi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT), Valstybinė miškų tarnyba, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (Vilniaus RAAD).

Taip pat situaciją parkuose aiškinosi ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas, kurio nariai vyko į išvažiuojamąjį posėdį ir patys apžiūrėjo statybas parke. Vis dėlto iš prabangaus Gulbinų kvartalo buvo išvaryti net Seimo nariai. Tačiau GRYNAS.lt žurnalistams pavyko iš paukščio skrydžio užfiksuoti visus Gulbinų kvartale esančius statinius. Taip pat žurnalistai atskleidė, kam priklauso šis prabangus kvartalas.

Didžiųjų gulbinų g. 25 - 53

GRYNAS.lt žurnalistai sužinojo ir aprašė labai įžūlų atvejį Riešės hidrografiniame draustinyje, Gulbinų g. 74, kur buvo sulygintas šlaitas, išdarkyta miško paklotė valstybinėje žemėje, o sklype kyla didžiulis namas. Šias statybas vykdo prestižinės Baltijos-Amerikos klinikos vadovė Inga Malinauskienė.

Gulbinų gatvė 74

Taip pat GRYNAS.lt, išnagrinėjęs Pavilnių ir Verkių regioninių parkų teritoriją žemėlapiuose, rado dar devynis įtartinus statybų draustiniuose atvejus, kai kuriais atvejais naudojama ir valstybinė draustinių žemė. Didžioji dalis šių atvejų siejama su įtakingais verslininkais, teisininkais bei visuomenės veikėjais.

Namai draustiniuose

Negana to, GRYNAS.lt buvo aprašęs ir vieną įžūliausių atvejų, kai Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje, kur naujos statybos yra draudžiamos įstatymu, atsirado du didžiuliai prabangių namų kvartalai „Rasų namai“ ir „Rasų slėnis“. Dar daugiau, ten galimai aptverta valstybinė žemė, o aplink sklypą yra aplinkosauginių pažeidimų. Tiesa, parko direktorė nieko blogo nemato ir gina šių kvartalų viduryje draustinio pastatymą, nes anksčiau ten buvo chemijos sandėliai.

Pavilnių regioninis parkas

Be to, Ribiškių ir Iškartų kraštovaizdžio draustiniuose GRYNAS.lt žurnalistai surado visą „piliakalnį“. Žolyno gatvėje tarp miškų yra daugybė didžiulių statinių, viduryje draustinio statomas net daugiabutis. Taip Kalvarijų istoriniame draustinyje, kultūros paveldo apsaugos zonoje, pastatytas daugiabučių kvartalas „Verkių slėnis“.

Statybos Pavilnių regioniniame parke

Komisija nustatė gausybę pažeidimų

Aplinkos ministro sudaryta komisija jau pateikė savo išvadas, kuriose konstatuojama, kad situacija parkuose yra bloga, taip pat pateikta ir pažyma su galimais konkrečiais pažeidimais, kurių rasta 30. Toliau kiekviena institucija imasi veiksmų dėl atskirų pažeidimų pašalinimo.

Kaip nustatė komisija, V. Petiukonienės vadovaujamų parkų direkcijos sudarė visą eilę bendradarbiavimo sutarčių su privačiais asmenimis. Jų pagrindu direkcijos leido piliečiams tvarkyti valstybinę žemę, dažniausiai esančią aplink nuosavybės teise turimus žemės sklypus. Darbo grupei pateiktais duomenimis, nuo 2008 m. iki 2016 m. direkcija iš viso sudarė 49 „bendradarbiavimo sutartis“. Ir tai, anot komisijos narių, yra ydinga praktika, nes žmonės nežino, kaip teisingai tvarkyti saugomas teritorijas ir dažniausiai jas tiesiog sudarko.

Tyrimo metu Darbo grupė nustatė 19 tikėtinų pažeidimų Pavilnių regioniniame parke ir 11 Verkių regioniniame parke.

Patikrinimo metu buvo peržiūrėti Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos pateiki statinių projektai, kuriems direkcija pritarė: 2013 – 2016 metais (viso: 71 statinių projektas).