Yra žinoma, kad pirmieji greito paruošimo makaronai E–Fu atsirado Kinijoje dar XVI amžiuje. Pagrindinis jų paruošimo principas: stipriai skrudintus makaronus galima patiekti vien tik užpylus juos karštu sultiniu. Tokius makaronus buvo patogu saugoti, lengva vežioti ar neštis su savimi keliaujant, o paruošimas nereikalaudavo jokių ypatingų įgūdžių ar priemonių. Visiškai natūralu, kad šis kinų atradimas greitai pasiekė ir kaimynus, tad analogiški produktai buvo pradėti vartoti visame regione.
Makaronai indeliuose – statybininkų džiaugsmas
Na, o kai 1971 -aisiais ta pati „Nissin“ kompanija pradėjo pakuoti makaronus į vienkartinius putplasčio indelius ir suteikė vartotojams galimybę mėgautis jais net nenaudojant papildomų indų, greito paruošimo makaronai tapo pagrindiniu patiekalu statybininkams ir krovėjams, turgaus prekeiviams ir smulkiems klerkams, turistams ir benamiams, kitaip tariant, visiems tiems, kurie dėl darbo specifikos ar gyvenimo sąlygų negali pietums skirti pakankamai laiko arba neturi tam tinkamų sąlygų.
Tiesa, jei vertintume produkto kainą atsižvelgiant į gryną masę, tai ir šiandien greitieji makaronai nėra tokie jau pigūs. Paskaičiuokite patys: 50 g vidutiniškai „padorių” greito paruošimo makaronų kainuoja 0,79 Lt. Tuomet kilogramo kaina siekia 15,80 Lt. Tuo metu pvz., Italijoje pagamintų ekologiškų makaronų kaina yra 14,60 Lt/kg. Taigi, yra apie ką susimąstyti tiems, kurie greito ruošimo makaronus vartoja lyg normalų kasdienį produktą, o ne kaip maistą „iš bėdos“. Pats laikas pakalbėti apie tai, ką mes randame greito paruošimo makaronų pakelyje.
Priverstinis vegetarizmas – tikiesi mėsos, moki už soją
Greito paruošimo makaronuose galite rasti, ko gero, viską, kuo „turtinga“ šiuolaikinė maisto pramonė. Tai ir konservantai, ir aromatizatoriai, ir dažikliai, ir skonio stiprikliai, ir medžiagos, leidžiančios iš prastų miltų pagamintus makaronus paversti „kietagrūdžių javų“ makaronais, kvapikliai ir dar aibė „malonių“ priedų.
Kad nevarginčiau jūsų visų galimų variantų nagrinėjimu, pateikiu tipinę geresnės kokybės makaronų sudėtį net neįvardindamas gamintojo, nes, iš principo, visų gamintojų gaminių sudėtys panašios.
Taigi: kvietiniai miltai, augalinis aliejus, vanduo, druska, tirštiklis (guaro derva), skonio stipriklis mononatrio glutamatas, geriamoji soda, vitaminai (B1, B2). Džiovintos daržovės: sojos teksturatas, morkos, svogūnai, aromatizatorius, identiškas natūraliam (grybai), prieskoniai. Na, o pridėtame padažo pakelyje aptikau dar ir stabilizatorius (E–412 ir E–415) bei konservantus (E–202 ir E–385) .
Tai – sojų produktas, „dirbtinė mėsa“, t.y. pigus tikros mėsos pakaitalas. Žalos jokios, bet ir ne visuomet norisi mokėti už soją, kai tikiesi pavalgyti mėsos sultinio. Be to, soja yra tradicinis GMO augalų lyderis, todėl, naudojant sojos baltyminius produktus, jūs greičiausiai vartojate ir GMO.
Natūralus priedas virsta toksišku
Tam, kad soja galutinai supanašėtų su mėsa, be abejo, naudojamas mums puikiai žinomas mononatrio glutamatas ( E–621), kuris turi savybę paversti „mėsa“ tai, kas mėsa niekuomet nebuvo. Pramoniniai greito paruošimo makaronai ir prie jų pridedamas sausas užpilas nepasižymi geru skoniu, todėl naudojami didžiausi leistini (o gal net ir didesni, nei leistini) skonių stipriklių kiekiai.
Be to, šis priedas turi ir kitų blogybių, pvz. savybę dirginti nervų sistemą. Stabilizatorius E–412 - guaro derva nėra pasižymėjęs ypatingomis blogybėmis. Jis yra natūraliai išgaunamas iš indiškosios akacijos sakų, tačiau pastaruoju metu randasi nerimą keliančių faktų. Dėl nuolatos pažeidinėjamų auginimo sąlygų ir gamybos metu vykstančio sąnaudų mažinimo, guaro dervoje aptinkami ir skirtingos agrochemijos likučiai, pentachlorofenolis ir net mirtinas nuodas – dioksinas.
Taigi šiandien tenka ir šio stabiliazatoriaus buvimą maiste vertinti kaip neigiamą faktorių.
Grybų aromatas - kelis kart pigesnis už grybus
Dar vienas iš prastai skambančių sudedamųjų produktų yra „aromatizatorius, identiškas natūraliam“.
Dar vienas sudėtinis produktas – tai E–385 Kalcio dinatrio EDTA stabilizatorius, surišantis metalo jonus. Ilgiau vartojant, jis pašalina geležį iš organizmo, be to, kenkia dantų emaliui. Maisto pramonėje jis naudojamas, beje, ir tam, kad būtų neutralizuojamas metalo dulkių poveikis, kuris atsiranda maiste, dylant įrenginiams.
Kartais greito paruošimo makaronuose gali būti dažiklių: nuo nepavojingo beta–karoteno iki pavojingojo tartrazino.
Tačiau apie juos atskirai nekalbėsime, kaip ir nekalbėsime apie prastos kokybės miltams pagerinti naudojamas kietinimo priemones, nes pastarųjų naudojimas tikrai nėra vien greitojo paruošimo makaronų specifinė bėda.