Mūsų kūne - 2 kg mikroorganizmų
Manau, kiekvienas iš mūsų turime draugų, kurie bėga plauti rankas po kiekvieno rankų paspaudimo, visą laisvalaikį skiria grindų ir stalų valymui, o radę dėmę ant gėrimo bokalo gali sukelti skandalą kavinėje ir tragiškai pareikšti, kad jie buvo per plauką nuo mirties. Valymo priemonių ir įvairių filtrų gamintojai apie šią vartotojų kategoriją taip pat žino ir dalis reklamos būna akivaizdžiai taikoma būtent tokiems žmonėms.
Mikroorganizmų a-priori tikrai nereikia bijoti. Vien mūsų kūne esančių įvairių mikroorganizmų bendra masė yra apie 2 kg. Ir tarp jų yra daug tų, be kurių mes tiesiog neišgyventume. Deja, kai kurie nuo seno mūsų kūno „įnamiai“ ir artimoje aplinkoje gyvenantis „kaimynai“ tampa vis agresyvesni.
Vienas iš geriausių pavyzdžių - vis didėjantis pavojingų žarnyno lazdelės ( E.Coli) formų kiekis. Kai kurios jų gali sukelti net ir mirtimi pasibaigiančius susirgimus ( pvz., 2011 m. Vakarų Europoje). Ir pavojus didėja ne be žmonių pagalbos. Nekontroliuojamas ir nepagrįstas antibiotikų vartojimas susirgus, taip pat antibiotikų naudojimas gyvulių pašaruose skatina atsirasti vis atsparesnes mikroorganizmų formas, kurių kartais neįveikia net ir šiuolaikiškiausi vaistai. Jau yra žinomos mirtinai pavojingos salmonelių formos, atsparios visiems žinomiems antibiotikams, na, o nežabotos kūniškos meilės mėgėjai iš poilsio Havajuose gali parsivežti nepagydomą ir potencialiai mirtiną gonorėjos formą.
Kurios namų vietos potencialios mikrobų sankaupos?
Tai ar reikia blizginti klozetus ir grindis, pilti litrus valiklių ir namie vaikščioti apsirengus lyg filmo-katastrofos herojui? Įdomiausiai yra tai, kad mes dažnai nežinome, kurios namų vietos yra potencialai pavojingiausios ir kuriose mikroorganizmai, t.t. ir patogeniniai, jaučiasi komfortiškiausiai. Ir kol mes šepečiu 101 kartą triname klozeto sieneles, už nugaros pastatytuose dantų šepetėliuose tūno visas spiečius bakterijų. Todėl kelias „įdomias“ vietas pabandykime panagrinėti.
Virtuvės čiaupas. Kiek mažiau pavojingų bakterijų yra ant vandens čiaupo. Na, o tikras rojus jiems yra mėnesių mėnesius naudojama kempinė, kurį dar ir nuolatos drėgna. Ką daryti? Nors ir teko aptikti tokį egzotišką sprendimo būdą kaip kempinės dezinfekcija po kiekvieno plovimo mikrobangų krosnelėje, tačiau taip daryti tikrai nepatariu. Kempinė iš tikro nėra skirta naudoti daug kartų. Susitepė - metate lauk. Na, o jei jau esate labai taupūs ar rūpinatės aplinka, tai plaukite indus skuduru, kurį vėliau galite išskalbti. O pačia kriauklę valykite priemonėmis ilgiau išliekančiomis ant valomo paviršiaus, tokiomis kaip želės ar milteliai. Pernelyg skysti valikliai nėra pakankamai efektyvūs.
Skalbiniai. Tai, kad mikroorganizmų yra purvinuose skalbiniuose – akivaizdu. Tačiau tam tikrą pavojų gali kelti ir švarūs skalbiniai. Esant 65 laipsnių temperatūrai dauguma mikroorganizmų žūsta, taip pat juos nužudo ir baliklių naudojimas, tačiau esant žemai temperatūrai bakterijos gali išgyventi. Nepageidautina taip pat skalbti kartu apatinius ir, pavyzdžiui, virtuvės rankšluosčius.
Didesnis baubas ne klozetas, o dantų šepetėlis
Taigi plaukite po tekančių vandeniu, džiovinkite ir nedekite į jokius įdėklus, nes drėgmė juose neišvengiama, o kur drėgmė, ten ir puikios sąlygos bakterijoms veistis.
Simmonso koledžo ( Bostonas, JAV) higienos centro mokslininkai ištyrė kelių tūkstančių savanorių vonių kambarius. Ketvirtyje jų aptiktos auksinio stafilokoko bakterijos, kurios veisėsi būtent dušo galvutėse. Įjungi vandenį ir jos patenka ant odos.
Be to, drėgnas, šiltas ir tamsias jūsų būstų vietas mėgsta ne tik bakterijos, bet ir pelėsis, kuris taip pat sveikatos neprideda, bet apie jį mes pakalbėsime kitą kartą, kaip ir apie dar vienus nemalonius „įnamius“- dulkių erkutes.
Na, o kas padeda iš karto apsisaugoti nuo kelių blogybių - tai patalpų vėdinimas. Vos 20-čiai minučių pravertas langas ir oro kokybė pagerėja tiek, kad net esant tokiam lengvai mus pasiekiančiam užkratui kaip gripo virusas jo koncentracija tampa nepavojinga. Todėl nebijokite vedinti patalpų net ir žiemą. „Prarasta“ šiluma tikrai mažesnė blogybė nei potencialiai pavojingais mikroorganizmais prisotintas oras.