Vyno gerbėjai rudenį švenčia jauno vyno Beaujolais atvykimą, o arbatos mėgėjai pavasarį skanauja pirmojo skynimo Darjeeling arbatą (Darjeeling First Flush). Kuo ji ypatinga, kad jos taip nekantriai laukiama, o kai ji atgabenama į Lietuvą, arbatos gėrėjai ją greitai išgraibsto?

Beje, indiška arbata visuomet buvo vertinama, nors patys indai ja mėgautis pradėjo visai neseniai - vos prieš porą šimtų metų, kai tuo tarpu britai gerokai seniau skynė arbatkrūmių lapelius, juo specialiai ruošė, plikė ir gardžiavosi nuostabiu gėrimu.

Karščiausios naujienos iš Indijos - kitąmet šioje šalyje arbatai bus suteiktas nacionalinio gėrimo statusas. Tai įvyks balandžio 17 dieną - pagerbiant britų kolonializmo laikotarpiu nužudytą arbatos augintoją Miniramą Dewaną. Būtent tą dieną prieš 212 metų jis gimė.

Palyginti su kitomis šalimis, indai nėra aistringi arbatos gėrėjai: per metus jie suvartoja 730 g arbatlapių, o britai - 2,1 kg, rusai - 1,64 kg. O Kinija, Iranas ir Egiptas arbatą jau seniau yra paskelbę nacionaliniu gėrimu, aplenkdami Indiją.

Tačiau Indija turi kuo didžiuotis ir kitoms šalims užtikrintai pakutena nosį savo ypatingo Darjeeling regiono (2 km virš jūros lygio) arbata. 5 Braškės, kaip smalsiausios ir nekantriausios, norėjo viską sužinoti iš pirmų lūpų ir į redakciją pasikvietė „Skonio namai GURMAN'S" koordinatorę Jurgą Sergadejevienę, kuri mums surengė pačią tikriausią DARJEELING FIRST FLUSH ARBATOS GĖRIMO CEREMONIJĄ.

Kvadratinėje dėžutėje - Indijos perlas

Jurga atėjo nešina dėžute - tokios dėžutės, tik su nurodytu skirtingu adresatu, pasiekė visus pasaulio kampelius. Arbata buvo saugiai supakuota vakuuminėje pakuotėje, o ši įdėta į tą specialią dėžutę. Atidaryti arbatą prilygo jausmui, kai išvyniojame Kalėdų dovaną: jaudulys, lūkesčiai, noras pauostyti ir pamatyti tuos kruopščiai atrinktus arbatlapius.

Darjeeling arbata, kaip pasakojo Jurga, išskirtinė ir tikriausia to žodžio prasme rinktinė - skinami tik pirmieji arbatkrūmio pumpurai ir du viršutiniai lapeliai. Kiekvieną kartą Darjeeling First Flush arbata yra skirtingo skonio, nes pateikiama iš įvairių plantacijų. Šiųmetė - iš Risheehato. Šios plantacijos arbatos kokybė yra patvirtinta ne tik ISO kokybės, bet ir ekologiškumo sertifikatais.

Iš pradžių mes susipažinome su arbatos kvapu ir vaizdu. Kai pauostėme pakuotėje esantį turtą (100 g kainuoja 69 Lt), daugumai mūsų jis priminė vaikystę ir vasaras kaime, nes kvepėjo šienu, nupjauta žole. Vikai jis atsidavė džiovintais obuoliais, o Teodorai - špinatais. Tačiau vieno teisingo apibūdinimo negali būti - kiekvienas žmogus skirtingai jaučia skonį, o dėl skonio nesiginčijama.

Kaip taisyklingai plikyti arbatą?

Pamatėme ir tas garsiąsias arbatos „blakstienėles" - tipsus, kuriais buvo nuklotas pakuotės vidus. Jos yra kokybės įrodymas - pumpurėlių pėdsakai.

Be to, mus nustebino arbatos lapelių spalva - ji yra juodoji, o atrodo žalia. Bet GURMAN'S atstovė patikino, kad pirmojo skynimo Darjeeling arbata ir turi tokia būti.

Paskui Jurga padėjo ant stalo tris puodelius, virdulyje užvirė vandenį ir įdėjo termometrą. Visos priemonės (termometras, svarstyklėlės arbatai sverti) - ne parodomoji programėlė įspūdžiui padaryti. Darjeeling pirmojo skynimo arbatą reikia ruošti atsakingai. Patartina plikyti 85-90 laipsnių temperatūros vandeniu, o jei termometro neturite, nieko tokio - užvirusiam vandeniui leiskite pastovėti apie 10 minučių. Jokiu būdu neplikykite verdančiu!

O kam trys puodeliai? Kad pajustume, kaip keičiasi arbatos spalva ir skonis. Taigi turėjome trijų rūšių arbatą - 3, 4 ir 5 minutes plikytą (puodeliui pasvėrėme po 2 g arbatos). Ilgiau laikyti jokiu būdu negalima, be to, arbata turi būti perkošiama (ar išimtas sietelis, jei plikyta su juo). Perlaikius arbatą, gėrimas nebetenka to gaivaus, švelnaus skonio, tampa kartus ir nemalonus gerti.

Kaip ją gerti?

Indai, kurie paprastai arbatą gardina pienu ir kardamonu, Darjeeling arbatą geria "pliką"- be jokių priedų ir prieskonių. Taip gėrėme ir mes.

Kaip žmonės turėjo priprasti prie austrių skonio ar pelėsinio sūrio, taip ir šitą arbatą reikia prisijaukinti. Skonį sunku nusakyti. Linksmuolė Vaiva iškart užmetė, kad nesupranta, kodėl ji laikoma viena vertingiausių ir brangiausių arbatų pasaulyje.

Tai paskui kai atsikirtau, kad gali ji ir šafrano, paties brangiausio prieskonio, nebepirkti ir nedėti į savo mėgiamus patiekalus, tai kaip mat užsičiaupė, nes šafraną ji dievina besąlygiškai.

Jei pasakysime, kad Jurga mums surengė rafinuoto gėrimo pusryčius, būtų gal ir per skambu. Teisingiau būtų pasakyti, kad Darjeeling First Flush arbatos išskirtinumą, kokybę, pojūčius gali įvertinti tikras arbatos gurmanas. Kuris žino, ką ragauja, kuris lavina savo skonį, kuris nori pažinti, pajausti ir nors kelias minutes išgyventi pažinimo džiaugsmą. O gurmanu negimstama - juo tampama, kai neužsidarai nuo pasaulio, o esi atviras atviras visiems pasiūlymas. Šįkart - kvietimui paragauti ARBATOS.