5BRAŠKĖS kartu siūlo apžvelgti pačių populiariausių itališkų kokteilių istoriją, nes jie ne be reikalo buvo pavadinti garsiausių Italijos asmenybių vardais.
„Bellini“ – vynas, maišytas su persikų sultimis. Tai yra bene pats populiariausias itališkas kokteilis, turintis išties spalvingą atsiradimo istoriją.
Originalus „Bellini“ kokteilio receptas: į atšaldytą taurę įdėti 50 ml šviežiai trintos baltųjų persikų tyrės ir įpilti 100 ml sauso „Processo“ vyno.
„Rossini“ – putojančio vyno ir šviežių braškių tyrės mišinys, sukurtas garsiojo kompozitoriaus, vieno iš didžiausių italų operos kūrėjų Gioacchino Rossini garbei.
„Aperol Spritz“ kokteilio gimtinė taip pat yra Venecija. Tačiau šis vokiškai skambantis gėrimas (vokiškai spritzen yra purkšti, - aut. Past.) buvo perkrikštytas ir patobulintas austrų.
Šių dienų „Aperol Spritz“ išpopuliarino iš gondolų ir kanalų miesto kilę broliai Luigi ir Silvio Barbieriai. Gaminant „Aperol Spritz“ buvo sugalvota „3-2-1“ taisyklė, kurios laikomasi iki šiol. Kokteilio receptą sudaro 3 dalys: šampanizuotas vynas (pvz., „Prosecco“), 2 dalys „Aperol“ ir 1 dalis mineralinio vandens. Taip pat į gėrimą dedamas ledas, pusė griežinėlio apelsino.
„Amerikano“ kokteilis taip buvo pakrikštytas milaniečio Gaspare Campari, kuris sukūrė garsųjį „Campari“. Šį kokteilį italas pradėjo pardavinėti savo bare „Cafe Campari“ dar 1860 m. Tiesa, pradžioje kokteilis buvo vadinamas „Milano-Torino“, nes juk gėrimas gimė Italijoje: „Campari“ – Milane, o vermutas „Cinzano“ – Turine.
Kita kokteilio pavadinimo kilmės versija byloja, kad „amaro“ itališkai reiškia kartų, kas taikliau apibūdina kokteilį nei „Milano-Torino“.
„Martini Dry“ – niekam ne paslaptis, kad šį kokteilį išgarsino tas pats veiksmo filmų herojus Džeimsas Bondas.
Dabar šio kokteilio receptas gerokai skiriasi nuo pirminio varianto. Ankščiau jį sudarė vienodos dalys džino ir vermuto. Ilgainiui džino proporcijos vis didėjo, o kai kuriose šalyse Pirmojo pasaulinio karo metais kokteilis buvo papildomas apelsinų trauktine ar degtine.
Antrojo pasaulinio karo metais Didžiosios Britanijos feldmaršalas Bernardas Law Montgomery visuomet gėrė „Martini Dry“ santykiu 9 ir 1. Vyras buvo įsitikinęs, kad toks kokteilis yra ne tik kur kas geresnis, bet ir puikiai atspindi jo karių ir priešų santykį.
Taigi, dabar „Martini Dry“ receptas yra toks: 40 ml džino, 20 ml sausojo vermuto. Ir 1870 metais pirmąkart į kokteilį įmesta alyvuogė, tapusi šio gėrimo vizitine kortele.