Be to, internete labiausiai paplitę du japoniškos dietos variantai: pirmoji (manoma, kad ji autentiškiausia) yra minima knygoje „Japonės nesensta ir nestorėja", kurioje aprašomas mitybos sistemos pagrindas – žuvis, ryžiai ir jūros dumbliai, o antroji lenkia pirmąją populiarumu. Laikantis antrojo japoniškos dietos varianto, būtina nenukrypti nuo kurso, tuomet per 14 dienų galima numesti apie 7 kilogramus antsvorio.
Ko ir kiek valgyti? Ko atsisakyti?
* Laikytis dietos teks griežtai. Jos metu – jokio alkoholio, cukraus, druskos, bulvių ir miltinių patiekalų. Nerasite, beje, čia ir ryžių.
* Valgykite lazdelėmis – taip suvalgysite mažiau.
* Svarbiausia – nieko nekeisti ir nefantazuoti, o laikytis griežtai nustatytų normų – tą dieną valgyti tai, kas nurodyta.
* Gerkite daug vandens – ne mažiau kaip 1,5 l per dieną. Taip pat vartokite vitaminus, nes japoniškos dietos valgiaraštyje jų nėra užtektinai.
* Galbūt kažkam pasirodys, kad itin daug reikia gerti kavos. Čia specialistų nuomonės išsiskiria ir vieni sako, kad reikia gerti kavą, o kiti – mikroelementais ir antioksidantais praturtintą žaliąją arbatą.
* Manoma, kad klasikinis japono meniu – 300 g ryžių, 250 g daržovių, 60 g ankštinių daržovių ir 120 g žuvies per dieną.
* Ypatumai. Šios dietos nepatartina laikytis toms, kurių aukštas kraujo spaudimas (dėl kavos), kurios serga cukriniu diabetu, inkstų bei skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, taip pat nėščioms ir maitinančioms moterims.
Taigi – japoniška dieta ir jos preliminarus meniu. Kaip pastebėsite, po savaitės, t. y. nuo 8 dienos, dieta eina atgal, maitinatės atvirkštine tvarka: 8 diena kaip 6, 9 – kaip 5, 10 – kaip 4 ir t.t. Paskutinę dietos dieną – laisvas meniu.
1 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos be cukraus.
Pietūs: salotos iš virtų kopūstų su alyvuogių aliejumi; 2 kietai virti kiaušiniai; 1 stiklinė pomidorų sulčių be druskos.
Vakarienė: 200–250 g žuvies (geriausia paruoštos ant garų, o jei kepate, tai neprisvylančioje keptuvėje).
2 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis.
Pietūs: 200–250 g bet kokios žuvies; salotos iš šviežių daržovių ir kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos; 1 stiklinė kefyro.
3 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis.
Pietūs: 1 didelė cukinija, pakepinta skiltelėmis nedideliame aliejaus kiekyje.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; 200 g virtos jautienos; salotos iš šviežių kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus.
4 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos.
Pietūs: 1 žalias kiaušinis; 3 didelės virtos morkos su augaliniu aliejumi; 15 g kieto sūrio (bet kokio).
Vakarienė: vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
5 DIENA
Pusryčiai: salotos iš žalių morkų su citrinos sultimis.
Pietūs: 200-250 g bet kokios žuvies; 1 stiklinė pomidorų sulčių.
Vakarienė: vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
6 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos.
Pietūs: 0,5 nedidelės virtos vištos (be riebalų ir odos); salotos iš šviežių kopūstų arba morkų.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; salotos iš žalių morkų su augaliniu aliejumi.
7 DIENA
Pusryčiai: žalioji arba žolelių arbata be cukraus.
Pietūs: 200 g virtos jautienos; šiek tiek vaisių (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
Vakarienė: bet kuris iš ligšiolinių vakarienės variantų (išskyrus 3 dienos).
8 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos.
Pietūs: 0,5 nedidelės virtos vištos (be riebalų ir odos); salotos iš šviežių kopūstų arba morkų.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; salotos iš žalių morkų su augaliniu aliejumi.
9 DIENA
Pusryčiai: salotos iš žalių morkų su citrinos sultimis.
Pietūs: 200–250 g bet kokios žuvies; 1 stiklinė pomidorų sulčių.
Vakarienė: vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
10 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos.
Pietūs: 1 žalias kiaušinis; 3 didelės virtos morkos su augaliniu aliejumi; 15 g kieto sūrio (bet kokio).
Vakarienė: vaisiai (išskyrus bananus, vynuoges ir mangus).
11 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis.
Pietūs: 1 didelė cukinija, pakepinta skiltelėmis nedideliame aliejaus kiekyje.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai; 200 g virtos jautienos; salotos iš šviežių kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus.
12 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos; 1 ruginės arba sėlenų duonos džiūvėsėlis.
Pietūs: 200–250 g bet kokios žuvies; salotos iš šviežių daržovių ir kopūstų su lašeliu augalinio aliejaus.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos; 1 stiklinė kefyro.
13 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos be cukraus.
Pietūs: salotos iš virtų kopūstų su alyvuogių aliejumi; 2 kietai virti kiaušiniai; 1 stiklinė pomidorų sulčių be druskos.
Vakarienė: 200–250 g žuvies (geriausia paruoštos ant garų, o jei kepate, tai neprisvylančioje keptuvėje).
14 DIENA
Pusryčiai: puodelis kavos.
Pietūs: virta žuvis; salotos iš šviežių kopūstų su augaliniu aliejumi.
Vakarienė: 200 g virtos jautienos, 1 stiklinė kefyro.