Dovanojimo prietarai galioja ne tik per Kalėdas, jie itin svarbūs sveikinant naujavedžius ar naujakurius. Jų išmanymas pravers, jei teks bendrauti su kitų kultūrų žmonėmis – žinosite, kaip jų neįžeisti, o atvirkščiai – pamaloninsite.

Tarkim, čekai švęsdami Kalėdas po lėkštėmis padeda žuvies griaučius, mat tikima, kad jie atneš sėkmę. Daugelyje šalių, tarp jų Vokietijoje, Šveicarijoje, Brazilijoje, Egipte ar Lietuvoje negalima dovanoti aštrių įrankių – manoma, kad jie neša nesėkmes

Nuotr. Shutterstock

Per Naujuosius Škotijoje galioja „pirmos pėdos“ taisyklė: po vidurnakčio pirmasis į namus įžengęs žmogus turi būti tamsiaplaukis vyras, dovanų atnešantis viskio ir sausainių. 

Sveikinant marokiečius, patartina vengti rožinės, violetinės ir geltonos, mat šios spalvos šiame krašte siejamos su mirtimi.

Daugybė dovanojimo prietarų siejama su Kalėdomis ir batais: jų dovanojimas neša nesėkmę, naujų batų avėjimas per Kalėdas –  taip pat ne į naudą, tačiau jeigu batus padovanosite elgetai, kaip tikima Didžiojoje Britanijoje, kitame gyvenime nevaikščiosite basa. Be to, pasistenkite per Kūčias šeimos narių batus sudėti į vieną gražią eilę – taip kitais metais išvengsite ginčų.

Nuotr. Shutterstock

DOVANŲ PRIETARAI:

Reikėtų vengti kryžiaus formos daiktų: įvairių statulėlių, papuošalų, drabužių su tokiomis emblemomis. Sakoma, kad tokia dovana tarsi į žmogaus gyvenimą atneš daug sunkumų.

Jeigu dovanojate piniginę, taupyklę ar bet ką, skirtą pinigų laikymui, būtina į juos įdėti bent vieną monetą – taip užtikrinate, kad piniginėje niekada netrūks pinigų.

Nuotr. Shutterstock

Jeigu kam nors Kalėdų proga dovanojate batus arba kojines, vadinasi, tas žmogus greitai išeis iš jūsų gyvenimo.

Jeigu dovanojate aštrų daiktą, pavyzdžiui, peilį ar žirkles, dovanos gavėjas turi už jį sumokėti bent kelis centus – „nusipirkti“ jį iš jūsų.

Peiliai ir žirklės jokiais būdais negali būti dovanojami jaunavedžiams.

Dovanoti pinigus reikia tik nelyginėmis sumomis (5 litai, 15 litų ir t.t.) 

Jeigu lankotės pas naujakurius, prie dovanos reikėtų pridėti duonos ir druskos – kaip gausybės simbolį.

Naujakuriams puiki dovana bus ir vynas, nes, pasak prietarų, jis simbolizuoja ankstyvą ir turtingą pensiją.

Prie dovanų naujai įsikūrusiai porai yra ir sėklos – jos simbolizuoja augančią šeimą.

Rožės ilgais kotais, pasak prietarų, atneša kančią į žmonių santykius.

Per mergvakarį pirma išpakuota dovana turi būti ir panaudota pirmoji – taip nuotaką lydės sėkmė.
Prietarai sako, kad skėčio dovanoti taip pat nevalia – jis neša nesėkmes.

Dovanos, ant kurių nupiešta varlė, boružė, kiaulė, pasaga (galai turi būti nukreipti aukštyn) ar keturlapis dobilėlis, sakoma, atneša sėkmę.

Kinų kultūroje draudžiama dovanoti laikrodžius, mat žodis „laikrodis“ tariamas taip pat kaip žodis „mirtis“.

Nuotr. Shuttertosk

Kaklaraištį vyrui gali dovanoti tik labai artimas žmogus (žmona, sužadėtinė). Tokia dovana simbolizuoja pririšimą prie savęs, tad ar norite tapti kažkieno dalimi?

Veidrodžių taip pat reikėtų vengti. Manoma, kad jie gali atverti duris į dvasių pasaulį, prišaukti į namus nelaimių.

Keptuvės ar puodo negalima dovanoti tuščio, būtinai juos užpildykite. Tai galite padaryti sausainiais, saldainiais ar kitomis maloniomis smulkmenomis. Tušti indai simbolizuoja, kad šeimas patirs finansinį sukrėtimą, neteks daug pinigų.