Pateikiame garnyrą su bulvėmis, morkomis ir česnakais, tačiau jūs galite rinktis kitas daržoves. O paukštis apskrus dailia luobele nuo 3 kartus per valandą ant jo pilamo padažo.

Reikės:
4,5 kg žąsies,
12 bulvių,

3 morkų,
1 šaukšto krakmolo,
1 šaukšto maltų juodųjų pipirų,
300 ml sauso raudono vyno,
5 šaukštų rudo cukraus,
1 šaukšto garstyčių,
6 svogūnų,
5 šaukštų medaus,
1 šaukšto rupios jūros druskos,
2 česnako galvų.

Gaminimas. Sumaišykite medų su garstyčiomis ir cukrumi. Žąsį nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite, kiek įmanoma, riebalų nuo kaklo bei uodegos ir subadykite mediniu smeigtuku visą žąsies odą. Įtrinkite druska ir pipirais (galite su prieskonių marinatu laikyti šaldytuve kelias dienas).

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Ant skardos dėkite groteles, padėkite žąsį, apipilkite medaus ir garstyčių padažu. Kiškite žąsį į orkaitę ir iš karto sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių. Kepkite 2 valandas, kas 20 minučių apliedamos paukštį riebalais iš skardos (ji turi būti žemiau grotelių).

Nuskustas morkas supjaustykite į 4 pailgas dalis, bulves – stambiai, svogūnus perpjaukite pusiau. Nuo česnako galvų nulupkite viršutinį sluoksnį, neišaižydamos skiltelėmis, o padalindamos pusiau.

Išimkite žąsį su grotelėmis. Iš skardos nupilkite į indą didžiąją dalį riebalų, palikdamos tik 2-3 šaukštus skardoje. Sudėkite į skardą daržoves, pamaišykite.

Vėl kiškite žąsį į orkaitę ir kepkite 1 valandą. Išėmusios suvyniokite į foliją ir palikite šiltoje vietoje iki patiekimo.

Padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių, paskrudinkite daržoves skardoje – apie 15-20 minučių, perdėkite į lėkštę.

Tada skardą dėkite ant kaitlentės, įpilkite vyno ir ant vidutinės ugnies užvirkite, nugrandydamos mentele prikepusius riebalus nuo žąsies bei daržovių ruošimo. Gautą padažą perpilkite į puodą, suberkite krakmolą, atskiestą nedideliu kiekiu šalto vandens, pamaišykite. Druskos berkite pagal skonį.

Štai Kalėdų žąsis ir paruošta! Linkime gražių švenčių!