Galiu lengvai pripažinti, kad kulinarė iš manęs ne pati geriausia, bet mokausi, semiuosi patirties ir po truputėlį tobulėju. Geriausi ir patikimiausi receptų šaltiniai - draugės. Štai per vienos bičiulės sūnaus pirmąjį gimtadienį vaišinomės nuostabiu braškių tortu, sudėliotu iš kelių sluoksnių. Dangiško skonio receptas, kurį siūlau ir jums išbandyti!


REIKĖS (BISKVITUI):

3 kiaušinių; 

100 g cukraus;

100 g miltų; 

1 a. š. vanilinio cukraus;

10 a. š. vandens; 

4 a. š. cukraus;

1-2 a. š. braškių ar aviečių likerio.

ĮDARUI:

1 kg braškių.

KREMUI:

500 ml pieno; 

4 kiaušinių trynių;

100 g cukraus; 

1 a. š. vanilinio cukraus; 

druskos; 

100 g miltų; 

100 g sviesto;

4 lapelių (3 a. š.) želatinos;

300 ml riebios grietinėlės.

GAMINIMAS:

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Išplakite baltymus, kol ims putoti. Suberkite 50 g cukraus. Trynius išplakite su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios baltos masės. Miltus suberkite į trynius, dėkite 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišykite. Tada įmaišykite likusius baltymus. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir iki 210° C įkaitintoje  orkaitėje kepkite10–12 minučių. 

Kremui želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje. Pieną užvirti puode. Trynius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską išplakite iki purumo. Iš lėto įmaišyti miltus. Plona srovele įmaišykite pieną. Masę supilkite atgal į puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant, kol sutirštės, apie 3–5 minutes. Į karštą kremą sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ji visiškai ištirps. Įmaišykite kubeliais supjaustytą sviestą. Dabar kremą galima ataušinti. Kai kremas visiškai atauš, įmaišykite iki standumo išplaktą grietinėlę.

Sirupo, sujungsiančio sluoksnius, gaminimas: vandenį užvirinkite su cukrumi, nukelkite nuo viryklės, ataušinkite ir įmaišykite likerį. Iškepusius biskvitus sulaistyti paruoštu sirupu.  

Braškes nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išdėliokite ant biskvito pjūvio puse atremiant į formos kraštą. Užpilkite šiek tiek kremo ir ant viso paviršiaus išdėliokite supjaustytas braškes. Supilkite beveik visą likusį kremą. Ant viršaus uždėkite antrą biskvito lakštą ir aptepkite likusiu kremu. Tortą šaldykite šaldytuve mažiausiai 2–3 valandas, o geriausiai – per naktį.

Tortą papuoškite keliomis braškėmis ir mėtų lapeliu, atrodys labai gražiai ir gaivia.