Kodėl šis odos priežiūros būdas yra veiksmingas ir kokių atsargumo priemonių reikia imtis nusprendus jį atlikti pasakoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Cheminis odos šveitimas – efektyvus odos atnaujinimo būdas ir vyrams, ir moterims
„Tai – išties saugus dermatologinis odos gydymas, kuris turi būti atliekamas kvalifikuoto specialisto“, – teigia dermatologė Natalija Jasaitienė. Pilingas gelbsti kovojant su fotosenėjimu, smulkiu raukšlių atsiradimu, sumažina padidėjusias poras, odos riebumą, bėrimus. Taip pat yra mažinami atrofiniai randai, gydoma aktininė keratozė bei gražinama odos spalva ir jos tekstūra. 

Gydytoja pripažino, kad nors cheminį odos šveitimą dažniau darosi moterys, tačiau jis labai naudingas ir vyrams. Procedūros metu pašalinamas sustorėjęs raginis odos sluoksnis, sumažinama riebalinių liaukų veikla, oda neblizga ir atrodo labiau prižiūrėta.

Alternatyva pavojingam giliajam pilingui – lazerinis odos šlifavimas

Odos šveitimas gali būti paviršinis, vidutinio gylio ir gilus. Paviršiniu šveitimu yra pažeidžiamas tik paviršinis odos sluoksnis. „Jis tinkamas norint sumažinti odos poras, pašalinti smulkias raukšles bei negyvų ląstelių sluoksnį“, – sako N. Jasaitienė. Vidutinio gylio šveitimu yra pasiekiama kapiliarinė derma (iki 0,45 mm), o gilusis pilingas yra atliekamas padidinto saugumo sąlygomis, nes procedūros metu ir po jos pacientui reikalinga ypatinga priežiūra – šio pilingo metu pasiekiama net iki 0,6 mm dermos. Anot dermatologės: „Tai – labai efektyvus pilingas, tačiau gana pavojingas, jei atlieka specialistas, neturintis daug patirties. Žmonės taip pat retai ryžtasi giliajam pilingui, nes po šios procedūros reikalinga ilgesnė reabilitacija.“

Prieš ir po cheminio odos šveitimo reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių

Prieš procedūrą žmogus turi vengti tiesioginių saulės spindulių ar soliariumo. „Taip pat galima naudoti specialias odos paruošimo priemones su vaisių rūgštimis, kad šveitimas būtų sklandesnis ir paveiktų gilesnius odos sluoksnius“, – rekomenduoja dermatologė. Svarbu žinoti, kad cheminio odos šveitimo daryti negalima jei turima žaizdų, atopinį dermatitą, herpesą, laktaciją, odos alergiją. Šveitimo taip pat negalima daryti nėštumo ir žindymo metu.

Procedūra trunka apie 10 minučių. „Pirmiausia veidas yra nuvalomas, paruošiamas gydymui, vėliau ant odos paviršiaus aplikuojama rūgštis ir kelias minutes žmogus jaučia lengvą deginimą. Procedūrai baigiantis rūgštis yra nuvaloma ir ant odos uždedama raminanti kaukė ir fotoapsauga“, – pasakoja dermatologė N. Jasaitienė. 

Vidutinio gylio ir gilųjį šveitimą reikėtų daryti spalio-kovo mėnesiais. Paviršiniai odos šveitimai gali būti atliekami ir vasaros sezonu. Kitą dieną po procedūros žmogus gali jausti skausmą, patempimą, oda gali būti blizgi, paraudusi. 3–4 dienomis atsiranda lengvas odos pleiskanojimas. Svarbu po procedūros nepamiršti naudoti fotoapsauginį kremą ir 2–3 savaites vengti tiesioginių saulės spindulių.