Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pataria, kad greitai ir skaniai paruošti galite ir sumuštinius – jie ne visuomet yra kasdienis patiekalas, viskas priklauso nuo to, kokias sudėtines dalis pasirinksite: įvairią duonelę, daržoves ir žoleles, o kad sumuštinis būtų dar skanesnis – galite jam paruošti užtepėles.
Taigi, svečių pasitikimui šefas siūlo pagaminti lengvus užkandžius su užtepėlėmis. Joms pagaminti Ruslanas siūlo naudoti įvairius sūrius, kurie puikiai dera prie rūkytos mėsytės. Kad nebūtų itin riebu, jis siūlo rinktis karštai rūkytą vištieną: file ar šlaunelių mėsą.
„Prie rūkytų mėsos gaminių tinka visi sūriai, ypač tie, kurie yra švelnaus skonio. Todėl galite rinktis: „Philadelphia“, „Mascarpone“ (maskarponės) sūrį, prie rūkytos vištienos tiks švelnesnis sūris, nes ji pati yra gan stipraus ir išraiškingo skonio,“ – pasakoja Ruslanas Bolgovas.
Ruošiant užtepėles galima tiesiog sumalti turimą mėsytę, sumaištyti su sūriu ir prieskoninėmis žolelėmis. Šefas pasakoja, kad jam labiausiai patinka karštai rūkyti skrandukai, kuriuos sumalęs sumaišo su sūriu, pabarsto prieskoninių žolelių, saulėje džiovintų pomidorų ir paruoštą masę tepa ant skrudintos duonytės.
„Jei jums patinka ryškesni skoniai, užtepėlės pagrindui galite naudoti majonezą, sumaišyti jį su barbekiu padažu ir skrudintu svogūnu. Tokią masę taip pat galite užtepti ant skrudintos duonytės ir ant viršaus uždėti smulkiai supjaustytos rūkytos vištienos gabalėlius ir pomidorą,“ - teigia šefas.
Tokioms užtepėlėms paruošti tinka ir mėlynasis pelėsinis sūris, bet kuris tepamas ar varškės sūris. Nepamirškite, kad prie šių užtepėlių puikiai tinka ir šviežios bei marinuotos daržovės, ant viršaus – rūkyta mėsytė.
Sumuštiniai su rūkyta vištienos file ir vyšniniais pomidorais
Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, supjaustytos griežinėliais, 12 vnt.
Vyšninių pomidorų puselių, 12 vnt.
minkšto sūrio, 125 g
Sultenės, 30 g
Penkių rūšių pipirų mišinio, žiupsnelio
Gaminame sumuštinius:
Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Ant paskrudintų batono riekelių sliuoksniais sudedame karštai rūkytos vištienos file griežinėlius. Sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, ant jo sudedame pomidorų puseles, sultenės lapelius ir pabarstome pipirais.
Sumuštiniai su rūkyta vištienos šlaunelių mėsa ir obuoliais
Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos šlaunelių mėsos, 200 g
Minkšto sūrio, 125 g
Obuolio, 1 vnt.
Sultenės lapelių, 20 g
Penkių rūšių pipirų mišinio
Gaminame sumuštinius:
Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Ant paskrudintų batono riekelių sluoksniais sudedame griežinėliais supjaustytą karštai rūkytą šlaunelių mėsą. Sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, ant sūrio sudedame šiaudeliais supjaustytą obuolį (žievelę galime palikti), papuošiame sultenės lapeliais ir pabarstome pipirais.
Sumuštiniai su karštai rūkyta vištienos file, pomidorais ir svogūnų dribsniais
Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, 200 g
Vyšninių pomidorų, 6 vnt.
Sūrio, 125 g
Raudonųjų bazilikų lapelių, 20 g
Penkių rūšių pipirų mišinio, žiupsnelio
Svogūnų dribsnių, arbatinio šaukštelio
Gaminame sumuštinius:
Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Ant paskrudintų batono riekelių sliuoksniais sudedame griežinėliais supjaustytą karštai rūkytos vištienos file. Sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, sudedame pomidorų griežinėlius ir papuošiame bazilikų lapeliais, svogūnų dribsniais ir pabarstome pipirais.
Sumuštiniai su karštai rūkyta vištienos file ir marinuotais agurkėliais
Sumuštiniams paruošti reikės:
Prancūziško batono, supjaustyto 1-1,5 cm griežinėliais, 4 vnt.
Marinuoto agurko, 1 vnt.
Karštai rūkytos vištienos file, supjaustytos griežinėliais 12 vnt.
Sūrio su žolelėmis, 125 g
Konservuotų paprikų (lašo formos), 8 vnt.
Daiginto raudonojo baziliko lapelių, 8 vnt.
Skrudintų svogūnų dribsnių, 1 arbatinio šaukštelio
Gaminame sumuštinius:
Prancūziško batono griežinėlius paskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 3 min. Marinuotą agurką supjaustome įstrižai plonais griežinėliais ir uždedame ant paskrudintų batono riekelių, ant agurko uždedame karštai rūkytos vištienos griežinėlius. Sūrį sudedame į konditerinį maišelį ir pamažu išspaudžiame ant mėsos griežinėlių, uždedame lašo formos paprikas, pabarstome skrudintais svogūnais ir papuošiame baziliko lapeliais.