Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!
Sportą ir seksą šįkart paliksim už borto, o aptarsim maitinimąsi. Tie produktai reikalingi ne tik lieknesnei figūrai, bet ir geresnei savijautai, žodžiu, pravers ir sveikatos stiprinimui. O gera sveikata LYGU puiki nuotaika. Geresnės nuotaikos būdamos mes plušame daugiau, turime energijos gausiau, taigi lieknėjame sparčiau. Viskas susiję, VIS-KAS. Ir jokių būdu neatsisakykite pusryčių arba vakarienės. Tokie valgymo „išmetimai“ tik kenkia figūrai. Ypač tai pasakytina apie pusryčius. Netgi įrodyta, kad nevalgydamos pusryčių, galime kaip tik priaugti svorio, o ne jo numesti.
PUSRYČIAMS
Renkamės tuos produktus, kurie degina riebalus, apjuosusius mūsų taliją.
1. Avižos. Avižinėje košėje gausu ląstelienos, kurie padeda normalizuoti cukraus lygį kraujyje. Avižos sugeba pamažinti cholesterolio ir atsikratyti blogųjų riebalų rūgščių. Itin naudinga avižų košę valgyti su pienu (jame esantis kalcis pagreitina metabolizmą).
2. Dietologai tvirtina, kad organizmas sudegina daugiau kalorijų, virškindamas kiaušinius nei pusryčius iš sveikų grūdų. Kiaušiniai – idealus būdas pradėti dieną (jame tik 75 kalorijos). Kiaušinio trynyje esantis cholinas gali padėti deginti riebalus (tik, žinoma, sakingai valgykite, nes kiaušiniai – nemenkos cholesterolio bombikės).
3. Žalioji arbata, remiantis tyrimais, pagreitina medžiagų apykaitos procesus. Joje esantys katechinai – organiniai junginiai – darbuojasi kaip ir kofeinas, tačiau nesukelia tokių galingų širdies dūžių.
UŽKANDŽIUI
Itin svarbu paisyti, kad organizmas per dieną gautų reikiamą kiekį maistingųjų medžiagų. Jei užkandžiams rinksitės bulvių traškučių saują ar kokį sumuštinį, tai pilvas niekur nedings. Todėl užkandžiaukite sveikai ir tikslingai (juk siekiate sulieknėti, ne tik numarinti alkio kirminą).
1. Vaisiai (uogos, arbūzas, vynuogės, kriaušės, obuoliai) tiks idealiai. Jie suteikia sotumo jausmą, juose nedaug kalorijų.
2. Daržovėse (morkos, ridikėliai, cukinijos) yra daug maistingųjų medžiagų ir mažai kalorijų, Todėl cukinijų žiedai ar jų troškinys su morkomis – geras pietų variantas.
3. Žali arba skrudinti migdolai (gali būti ir su medumi) – gryniausias smaližių gardėsis. Toks užkandis priverčia užmiršti alkį gana ilgam laikui. Tačiau pasimėgaukite tik saujele, nes riešutai – itin kaloringi.
4. Kukurūzų spragėsiai gali būti puiki užkanda, tik neberkite cukraus nei druskos. Užteks sukramsnoti jų stiklinę ar mažą dubenėlį.
PIETUMS
Pietūs turėtų jus aprūpinti energija visai dieną. Todėl rinkitės štai tokius produktus.
1. Tofu sūris – baltymų šaltinis. Ilinojaus universiteto mokslininkai šį produktą laiko mažai kalorijų turinčiu vegetarišku baltymų šaltiniu, paspartinančiu medžiagų apykaitą.
2. Vištiena – puikus energijos šaltinis raumenų veiklai. Galite valgyti keptą vištieną, tačiau odeles atiduokite katėms (ar be gailesčio pasiųskite į šiukšlių dėžę). Salotos iš šviežių daržovių su vištiena bei sūriu – štai ir geriausi bei sočiausi pietūs.
3. Špinatų salotos su kiaušiniu bei vištiena aprūpins jūsų organizmą vitaminais visai dienai. Padažui rinkitės neriebią grietinę arba alyvuogių aliejų.
4. Ekspertai mano, kad geriausias pietų pasirinkimas – sriuba (kreminė, sultinys, daržovių). Svarbiausia, kad netrūktų maistingų medžiagų. Sotumo jausmas lydės keletą valandų.
VAKARIENEI
Labai dažnai kalbame apie vakarienės laiką („oi, po 6-tos vakaro nebevalgau), tačiau pamištame svarbesnį dalyką – vakarienės kokybę bei maistingumą. Tyrimai parodė, kad tose šeimose, kuriose daugiau dėmesio skiriame subalansuotai vakarienei (ruoštai namuose), nariai mažiau kenčia dėl antsvorio. Tinkami produktai:
1. Bet kokia mėsa (pageidautina filė).
2. Ankštinės daržovės. Pasak, dietologų, pupelės mus aprūpina baltymais, geraisiais riebalais ir angliavandeniais.
3. Kvinojos grūdai – puikus garnyras patiekalams. Juose yra ląstelienos, baltymų, cinko, geležies bei vitamino E.