1. Pagaminkite maistingą sriubą: pakepinkite supjaustytą svogūną bei kubeliais supjaustytus salierą ir morką alyvų aliejuje. Įpilkite sultinio bei baltojo vyno ir virkite ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Gerai sumaišykite arba palikite didelius gabalus, supilkite į puodą ir virkite su gerai prieskoniais pagardintu kalakutu ar vištienos maltiniais.

2. Patroškinkite dvi minutes tris salierus, perpjautus pusiau porus ir česnako galvutes alyvų aliejuje. Įpilkite gero daržovių sultinio ir rūgščių sulčių, troškinkite, kol suminkštės. Sudėkite į lėkštę, apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir kepkite, kol pagels. Patiekite su mėsa arba kaip vegetariško patiekalo dalį.

3. Pakepinkite kubeliais supjaustytą salierą, smulkiai supjaustytus svogūnus bei česnakus alyvų aliejuje ir truputėlyje sultinio, kol suminkštės. Supilkite į bulvių košę, kad suteiktumėte jai malonaus skonio.

4. Sumaišykite pakepintas vištienos juosteles, salierus ir laiškinius česnakus su jogurto bei garstyčių padažu, uždėkite ant sumuštinių ar keptų bulvių.

5. Nulupkite salierus bulvių skutikliu ir patiekite paskrudintus sezamo aliejuje su imbieru bei česnaku. Sumaišykite su kiniškais makaronais ir patiekite su paskrudinta lašiša bei sojos padažu.

6. Smulkiai supjaustykite salierą, morką ir svogūną; kelias minutes pavirkite ant mažos ugnies alyvų aliejuje su sultiniu ir baltuoju vynu. Sudėkite supjaustytą neriebią kiaulieną ir sumaišykite su šviežia pasta bei parmezano sūriu.

7. Supjaustykite salierus išilgai ir patiekite prie sūrio su mėlynaisiais pelėsiais pavakariams.

8. Sumaišykite salotas iš smulkiai supjaustytų saliero stiebų, ridikėlių, paprastojo pankolio ir pjaustytų petražolių. Į mėgstamą padažą įberkite šiek tiek ožkos sūrio ir supilkite ant salotų.

9. Išvirkite bulves, palikite atvėsti. Sudėkite smulkiai supjaustytą salierą, kaparių ir svogūnų laiškų. Sumaišykite padažą iš jogurto, neriebaus majonezo, citrinos sulčių ir prieskonių, užpilkite ant mišinio.

10. Nulupkite salierą, smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite ir plonai supjaustykite svogūnėlį. Sumaišykite su supjaustytomis žolelėmis – čiobreliais, šalavijais, rozmarinu, česnaku bei šiek tiek alyvų aliejaus. Įdarykite šia mase kepamą viščiuką.

Dar apie salierus

Salierai natūraliai sūrūs – atkreipkite į tai dėmesį, kai naudosite sultinį.
Rinkitės tvirtus salierus su traškiais žaliais lapais.
Laikykite juos plastiko maišelyje šaldytuve iki dviejų savaičių.
Gerai nuplaukite ir nupjaukite lapus (nebent verdate sriubą) tik prieš pat gamindami.
Salierų lapų kvapas gana stiprus, todėl naudokite saikingai.

Salierų nauda

Salierai nekaloringi – šimte gramų yra tik 30 kJ.

Salierai – puikus kalio šaltinis. Kalis subalansuoja organizmo pH lygį, turi diuretinį poveikį, apsaugo nuo kalcio praradimo šlapinantis. Nauji tyrimai rodo, kad kalis gali būti naudingas žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Jis taip pat sumažina infarkto ir aukšto kraujospūdžio riziką. Keturi saliero stiebai gali sumažinti kraujospūdį.

Salieruose gausu eterinių aliejų, kalio, kalcio, fosforo, jodo, magnio, vitaminų: A, C, B1, B2, PP, įvairių organinių rūgščių. Salierai gerina virškinimą, šlapimo takų darbą, ramina nervus, reguliuoja širdies, kraujagyslių sistemą, gydo uždegimus. Tinka salierai gydant inkstų ligas, akmenligę, taip pat odos ligas, įvairias pūlingas žaizdas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)
Rekomenduojame
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės