Senovės gydytojai teigė, kad šiitake grybai padeda sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, valo kraują, teigiamai veikia potenciją, skatina gyvybingumą, netgi pratęsia jaunystę.

Šių laikų mokslo tyrėjai taip pat negaili komplimentų minėtiems grybams. Jie - labai vertingų medžiagų šaltinis, turintis aštuonias aminorūgštis, ergosterolo, proteino, vitamino B6. Šiitake grybai minimi kaip priemonė prieš vėžį, padidėjusį cholesterino kiekį, hepatitą B, trombų susidarymą, taip pat AIDS. Dėl maistinių medžiagų šiuos grybus vertina ir vegetarai, kuriems jie yra gera galimybė gauti reikalingo proteino.
Kulinarijoje dažniausiai naudojamos grybų kepurėlės, nes kotai jų kieti. Kuo grybas didesnis, tuo jis skanesnis.

Jei gamindami patiekalą naudosite džiovintus grybus, juos būtina pamirkyti 2-3 valandas šiltame vandenyje, o geriausia - per naktį. Jeigu laiko visai neturite, 45 minutes grybus pamerkite į vandenį prieš tai pabarstę juos cukrumi. Prieš pjaustant grybus, juos atsargiai nusausinkite.

Azijoje šiitake grybai kulinarų vertinami dar ir todėl, kad jie neužgožia kitų patiekalo ingredientų skonio. Šių grybų dedama į mėsos daržovių ragu, salotas, makaronų sriubas, jie kepami ir ant grotelių. Šiitake aromatas paįvairins kiaušinienės, virtinukų ar keptų bulvių skonį.

Kepti kiaušiniai su šiitake grybais

Reikės:
- 2 skiltelių česnako,
- rafinuoto aliejaus,
- 1 šaukšto sezamo aliejaus,
- 150 g šiitake grybų,
- sojos padažo,
- pundelio šviežių arba marinuotų šparagų
- po 2 saujas ankštinių pupelių (gali būti konservuotos) ir žaliųjų žirnelių (gali būti šaldyti),
- svogūnų laiškų,
- druskos, pipirų,
- 4 kiaušinių.

Gerai įkaitinkite sezamo aliejų ir šaukštą rafinuoto aliejaus, po to nuolat maišydami apkepkite šiitake grybus ir česnaką. Įpilkite šaukštą sojos padažo ir ant stiprios ugnies maišydami kepkite, kol išgaruos nuo grybų atsiradęs skystis. Po to sudėkite likusias daržoves ir pakepkite dar apie 45 sekundes. Apšlakstykite viską dar kartą sojos padažu. Sudėkite keptas daržoves į pašildytas lėkštes, ant jų uždėkite po keptą kiaušinį.

Šis patiekalas puikiai tinka pusryčių stalui.

Skanaus!