Nuo patiekiamo vyno temperatūros priklauso šio gėrimo skonis ir aromatas. Skirtingų rūšių vynai turi būti patiekiami skirtingų temperatūrų. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo lengviau į paviršių iškyla lakūs skonio komponentai. Jei norite pajusti kuo intensyvesnį aromatą, jauną raudonąjį vyną patiekite 16-18 C. Kai vynas įšyla iki 20 C, ima garuoti alkoholis, kuris nustelbia vyno aromatą.
Vidutinė kambario temperatūra Europoje yra 16-18 C. Jei etiketė ant europietiško vyno butelio rekomenduoja jį patiekti kambario temperatūros, skaičius jau žinote. Šiaurės amerikiečių namuose kambario temperatūra žiemą dažniausiai viršija 20 C, o vasarą, jei veikia kondicionierius, yra žemesnė nei 18 C.
Kuo žemesnė vyno temperatūra, tuo mažiau lakių skonio komponentų iškyla į paviršių, todėl sausą ar saldų vyną reikėtų patiekti šaltą. Bet jokiu būdu ne ledo šaltumo!
Jei turite gero sauso baltojo vyno butelį, rekomenduojame patiekti jį 10-12 C. Jei saldaus, jis gali būti 7-8 C. Kuo saldesnis vynas, tuo šaltesnis jis turi būti geriamas. Ledo šaltumo vyną siūlykite tik tada, jei jis prastos kokybės... Tuomet niekas neužuos ir iš skonio nesupras, kokį birzgalą geria!
Būtent taip elgtis įsigudrina gaiviųjų gėrimų kompanijos, priviliojusios nieko neįtariančius pirkėjus! Pusė stiklinės užimdavo grūstas ledas… Kai kuriuose restoranuose, užsisakę taurę vyno, gausite jį labai šaltą. Na, bet dabar žinote, kodėl! Sausi putojantys vynai turėtų būti patiekiami 6-8 C, o saldūs – 5-6 C.
Pavyzdžiui, Beaujolais nouveau turi būti patiekiamas vėsokos temperatūros – 13-14 C. Kiti „nouveau stiliaus“ raudonieji vynai taip pat turėtų būti geriami vėsios temperatūros.
Taurėje vynas šyla. Patiekite jį šiek tiek šaltesnį nei rekomenduojamos temperatūros. Vyną lengviau sušildyti, nei atšaldyti.
Na, o jei vynas per šaltas ar per šiltas, nesiimkite drastiškų priemonių – nemirkykite butelio karštame vandenyje ir negrūskite į šaldiklį. Geriausias būdas atšaldyti – palaikyti jį kibirėlyje tarp ledukų ir vandens, pasūdytų pora šaukštų druskos. Įdėkite butelį į kibirėlį ir keletą kartų pakeiskite jo padėtį. Priklausomai nuo butelio talpos ir sienelių storio, po 15-20 minučių temperatūra nukris iki 8-10 C.
Jei raudonojo vyno butelį laikote rūsyje (10-11 C), pastatykite jį ant pietų stalo likus 30 minučių iki atidarymo. Jei vynas vis dar per šaltas, jis sušils įpiltas. Arba tiesiog truputėlį palaikykite butelį tarp delnų.
Išlaikytus portveinus gerkite 18 C, o sausus vermutus – 6-8 C.