Šio portalo ekspertai sudarė 10-ies labiausiai odai kenkiančių produktų, kuriuos reikia vartoti labai saikingai, sąrašą:
1. Cukrus naikina baltymus ir lipidus.
Nuo cukraus storėjama, atsiranda raukšlių, suglemba oda, apskritai cukrus – žalingas sveikatai. Nuo besaikio cukraus vartojimo prasideda glikacija (susicukravimas) – valgant daugiau cukraus, nei pajėgiama jo apdoroti, gliukozė sulimpa su baltymais ir lipidais. Šis procesas naikina odoje kolageną (kolagenas suteikia odai tvirtumo) ir skatina raukšlių susidarymą.
2. Dėl hidrintų riebalų kraujas sunkiau pasiekia odą.
Hidrintų riebalų yra greitajame maiste, riebaluos virtuose produktuose, margarine, gatavame glajuje, bet kokiame maiste – sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti. Visi šie produktai ne tik didina širdies ligų riziką, bet ir kietina, užspaudžia kraujagysles. Būtent todėl kraujui sunkiau pasiekti odą, taigi atsiranda raukšlių, anksčiau prasideda senėjimas.
Netikėkite užrašais ant pakuočių „be hidrintų riebalų“, nes viduje esančiuose produktuose jų gali būti iki 0,5 g.
3. Alkoholis skatina toksinų kaupimąsi.
Nuolatinis išgėrinėjimas kenkia kepenims. Kai kepenys tinkamai funkcionuoja, toksinai natūraliai šalinami iš organizmo. Bet jei toksinai kaupiasi kepenyse, nesuskaidomi, galimi bėrimai (aknė), tinimas, raukšlės, nyksta kolagenas, mažėja odos elastingumas, gali atsirasti paraudimų, paburkimų, galima dehidratacija.
4. Per mažas sveikų riebalų vartojimas.
Sveiki, naudingi riebalai būtini mūsų sveikatai, odos grožiui. Jie mažina uždegiminius procesus odoje, skatina plaukų augimą, stiprina ląstelių apvalkalą, todėl iš odos ląstelių pasišalina mažiau skysčių, jau nekalbant apie kitus privalumus.
Šių sveikų riebalų patartina pastoviai valgyti, jei norite turėti gražią odą: lašišos, ispaninio šalavijo sėklų, avokadų, migdolų, kviečių daigų, visų riešutų ir sėklų, tamsiai žalių lapinių daržovių, kiaušinių, nes juose yra omega trys riebalų rūgščių, kokosų aliejaus.
5. Druska skatina skysčių kaupimąsi.
Daug druskos yra daugybėje mėgstamų produktų: sūryje, picoje „Pepperoni“, traškučiuose, krekeriuose, dribsniuose ir t. t. Dėl druskos organizme kaupiasi skysčiai, todėl veidas paburksta. Be to, nuo druskos ląstelės traukiasi, todėl atsiranda dehidratacija. Jei trūksta vandens, oda raukšlėjasi, taigi greičiau senstame.
6. Perdirbtos mėsos gaminiai sukelia dehidrataciją.
Daugelio mėgstamose dešrelėse, kumpyje ir kituose perdirbtos mėsos gaminiuose yra daug druskos ir konservantų. Valgant daug šių gaminių, atsiranda dehidratacija, prasideda uždegimai. Negana to, perdirbtos mėsos naikina organizme vitaminą C, kuris labai reikalingas kolageno gamybai. Keiskite perdirbtos mėsos gaminius vištiena ar kalakutiena. Jei sunku tai padaryti, bent jau pasistenkite valgyti mažiau perdirbtos mėsos produktų, o ant sumuštinių būtinai dėkite ir daržovių.
7. Skrudinta mėsa kenksminga odai.
Juodame skrudenų sluoksnyje gali būti uždegimus sukeliančių angliavandenilių, kurie žalingi organizmui. Jie gali suskaldyti odai būtinus elementus, pvz., kolageną, todėl sendina. Nėra reikalo atsisakyti kepsnių vakarėlio su draugais, tiesiog nupjaukite nuo jų degėsius.
8. Keptos bulvės naikina organizmui svarbius mineralus.
Organizme bulvės labai greitai skaidomos į cukrų. Aukštoje temperatūroje riebaluose kepti produktai išskiria laisvuosius radikalus, kurie kenkia odos ląstelėms. Jei norite mėgautis savo mėgstamomis bulvės be žalos – kepkite jas orkaitėje be riebalų.
9. Kava ir kofeinas sausina odą.
Kofeinas yra diuretikas, kuris šalina iš organizmo skysčius, todėl oda tampa sausa, jautri. Laimė, ši problema išsprendžiama – po kiekvieno kavos puodelio išgerkite stiklinę vandens. Nepamirškite ir išoriškai drėkinti odos.
10. Nuo aštraus maisto atsiranda paburkimas, paraudimų.
Nuo aštraus maisto gali atsirasti odos kuperozė, nes išsiplečia kraujagyslės. Oda atrodo paraudusi, dėmėta, nejaunatviška. Nieko blogo kartais pasimėgauti aštriu maistu, bet reguliariai jo valgant gali išryškėti venos, atsirasti paraudimų, paburkimų.
Odai jaunatviškumo suteikiančių produktų sąrašas:
- Granatai. Turi vitaminų ir antioksidantų, atstato saulės padarytą žalą.
- Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus. Turi omega trys riebalų rūgščių, kurios naudingos odai.
- Mėlynės. Jose gausu antioksidantų, išsaugančių kraujagyslių elastingumą, mažinančių kraujospūdį.
- Žalioji arbata. Saugo nuo ultravioletinių spindulių žalos odai.
- Žalios lapinės daržovės. Špinatai, lapiniai kopūstai ir kt. turi daug vitaminų K, A, C, E, stabdo senėjimą, turi priešuždegiminių ypatybių.
- Riebi žuvis. Lašiša, tunas, sardinės ir skumbrė – puikus omega trys riebalų rūgščių šaltinis, saugo nuo uždegimų.
- Vanduo. Jis svarbiausia kovos su senėjimu priemonė. Gerkite, kad organai ir sąnariai tinkamai funkcionuotų, kad medžiagų apykaita nesulėtėtų ir neišsausėtų oda.