Kaip pirmadienį BNS pranešė Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ULPKC), didžiausias sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis praėjusią savaitę užregistruotas Klaipėdos rajone, kur 10 tūkst. gyventojų teko 167,6 susirgimo.

Gripo epidemija skelbiama, kai ūmiomis peršalimo ligomis suserga 100 iš 10 tūkst. gyventojų. Kretingos rajone sergamumo peršalimo ligomis taip pat labai didelis. Ten 10 tūkst. gyventojų sergamumo rodiklis siekė 161,1 susirgimo peršalimo ligomis.

Klaipėdos mieste, palyginti su vasario viduriu, praėjusią savaitę sergamumas peršalimo ligomis šiek tiek sumažėjo, tačiau išliko epideminio lygio. 10 tūkst. klaipėdiečių teko 127,9 susirgimo. Peršalimo ligomis šiame mieste praėjusią savaitę susirgo 2487 klaipėdiečiai, iš kurių 1677 - gripu.

Kitame pajūrio mieste - Palangoje taip pat labai padaugėjo peršalimo ligų. Čia 10 tūkst. gyventojų užregistruoti 123 gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų susirgimai.

Epideminis gripo sergamumas taip pat nustatytas Šalčininkų rajone, Marijampolės rajone ir mieste bei Vilniaus rajone. Šalčininkuose 10 tūkst. gyventojų teko 147,5 susirgimo, Vilniaus rajone -105,6, Marijampolės mieste ir rajone - 102,6 susirgimo peršalimo ligomis.

ULPKC duomenimis, peršalimo ligų padaugėjo Vilniaus ir Kauno miestuose, tačiau šiek tiek sumažėjo Šiauliuose ir Panevėžyje. Panevėžyje 10 tūkst. gyventojų praėjusią savaitę teko 87,1 susirgimo peršalimo ligomis, Vilniuje - 68,4, Kaune - 44 susirgimai.

Šiauliuose sergamumo rodiklis sumažėjo nuo 91,3 iki 78,3 susirgimo. Šiauliuose, kaip ir ankstesnėmis savaitėmis, vyrauja virusiniai viršutinių kvėpavimo takų susirgimai. Šiame mieste nustatyti tik 5 gripo atvejai.

Kaip BNS sakė ULPKC medikai, visuose miestuose ir rajonuose, kur sergamumas peršalimo ligomis peržengė epideminį slenkstį yra paskelbta ar numatoma skelbti gripo epidemija.

Pasak ULPKC medikų, Vilniaus universiteto Infekcinių ligų ir mikrobiologijos klinika šešiems ligoninėje peršalimą besigydžiusiems pacientams laboratoriškai patvirtino gripo A tipą. Gripą - ūmią kvėpavimo takų ligą- sukelia gripo A, B, ir C virusai, kurie aplinkoje išsilaiko tik keletą valandų. Gripo epidemijas sukelia tik A tipo gripo virusas, kuris kinta, todėl kasmet reikia skiepytis iš naujo.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją