Skaitykite toliau, kad sužinotumėte daugiau apie šią lytiškai plintančią ligą (LPL) ir ką galite padaryti, kad jos išvengtumėte, rašo hellodoctor.com.

Kas yra gonorėja?

Gonorėja yra lytiškai plintanti liga, kurią sukelia bakterinė infekcija. Žmonės ja gali apsikrėsti per nesaugius lytinius santykius, įskaitant oralinį, vaginalinį ir analinį seksą.

Paprastai gonorėja užpuola žmogaus reprodukcinius organus. Moterims pažeidžiama šlaplė, gimdos kaklelis, gimda ir kiaušintakiai. Vyrams ji pažeidžia šlaplę ir retais atvejais – prostatą. Abiejų lyčių atveju gonorėja taip pat gali pažeisti akis, burną, gerklę ir tiesiąją žarną.

Kai kuriais atvejais, dažniausiai vyrams, gonorėja gali būti besimptomė. Tai reiškia, kad žmogus gali sirgti gonorėja ir, to nežinodamas, užkrėsti kitus žmones.

Kaip gydoma gonorėja?

Beje, gonorėja viena iš labiausiai paplitusių lytinių ligų. Laimei, gonorėjos gydymas yra gana paprastas, nes šią ligą įveikia antibiotikai.

Jei gonorėja sergantis žmogus nevartoja jokių vaistų, ji gali sukelti rimtų komplikacijų. Moterims gali pasireikšti dubens uždegimas, vyrams – epididimitas. Abi šios ligos gali būti skausmingos ir net baigtis nevaisingumu. Negydoma gonorėja gali sukelti ir kraujo infekciją.

Tačiau kaip dėl vėžio? Ar gonorėja gali sukelti vėžį, jei ji bus negydoma? Ir ar gonorėja sergančiam žmogui kyla pavojus susirgti tam tikromis vėžio formomis?

Ar gali gonorėja sukelti vėžį?

Mokslininkai yra išsamiai tyrinėję galimą gonorėjos ir vėžio sąryšį. Nors tai dar nėra galutinai patvirtinta, dauguma tyrimų rezultatų rodo, kad gonorėja gali padidinti tam tikrų vėžio formų tikimybę.

Vyrų atveju gonorėja siejama su prostatos vėžiu. Anot vienos metaanalizės, apžvelgusios 21 tyrimą, atliktą šia tema, gonorėja sirgusiems vyrams tvyrojo didesnė tikimybė susirgti prostatos vėžiu.

Kitas tyrimas, šį kartą atliktas su Azijos vyrais, taip pat patvirtino hipotezę, kad gonorėja padidina prostatos vėžio riziką. Dar kitas tyrimas gonorėją susiejo su padidėjusia šlapimo pūslės vėžio rizika.

Moterų atveju gonorėja buvo susijusi su padidėjusia gimdos kaklelio vėžio rizika. Remdamiesi tyrimo rezultatais, mokslininkai rekomenduoja moterims, sirgusioms gonorėja, pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

Šie tyrimai aiškiai parodo aiškų ryšį tarp gonorėjos ir vėžio. Bet kodėl šios ligos yra susijusios?

Kaip gonorėja sukelia vėžį?

Vienas iš galimų paaiškinimų yra tas, kad gonorėja sukelia uždegimą, o tyrimai rodo, kad lėtiniai uždegimai yra susiję su vėžiu. Tai reiškia, kad jei asmuo serga gonorėja ir nesigydo, jo rizika susirgti vėžiu padidėja.

Siūloma teorija teigia, kad ši LPL įplieskia uždegiminį reiškinį, kuris savo ruožtu gali sukelti vėžį. Net jei gonorėja buvo gydoma, uždegiminis reiškinys gali tęstis toliau, virsti lėtiniu uždegimu ir galiausiai išprovokuoti vėžį.

Nors mes negalime kontroliuoti savo organizme vykstančių uždegimų, mes galime kontroliuoti būdus, kaip sumažinti savo riziką. Tai reiškia, kad svarbu turėti saugius lytinius santykius, ypač jei turite daug sekso parnerių.

Svarbios pastabos

Gonorėja yra pagydoma liga, kurios nesunku išvengti. Tyrimai yra parodę ryšį tarp gonorėjos ir vėžio, todėl labai svarbu, kad žmonės naudotųsi apsaugos priemonėmis.

Taip pat svarbu stebėti savo sveikatą ir kiekvienais metais išsitirti dėl vėžio. Tai ypač aktualu tiems žmonėms, kurie sirgo gonorėja ir kurių šeimoje yra buvę vėžio atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją