Kas veikia genus?
Deimantė Rapalytė, homeopatė ir gydomosios mitybos specialistė, sako, jog mes negalime pakeisti genų, tačiau galime juos tinkamai pamaitinti ar, žinodami, kas jiems labiausiai kenkia, kontroliuoti savo elgesį.
Tarp labiausiai genus teigiamai veikiančių veiksnių D.Rapalytė mini vertingas maistines medžiagas: omega-3 riebiąsias rūgštis, fitoestrogenus, kryžmažiedes daržoves, likopeną, folatus, karotenoidus; saulės šviesą ir vitaminą D; sportą ir kitą aktyvią fizinę veiklą.
„O štai tokie dalykai kaip maistinių medžiagų trūkumas (ypač vaikystėje), toksinai (pramoniniai teršalai, pesticidai, sunkieji metalai), bakterijos ir virusai, alkoholis ir cheminiai vaistai, sutrikęs paros ritmas (trumpas miegas, pamaininis darbas, keliavimas per laiko zonas) yra tikrieji genų žalotojai“, – sako gydomosios mitybos specialistė.
Ji priduria, kad minėti dalykai ne tik kenkia genams, bet ir ateityje gali pasireikšti onkologinėmis ligomis, uždegimais, nevaisingumu ar kitomis lėtinėmis ligomis.
„Pagal kiekvieno genetiką mityba gali būti parenkama individualiai. Tačiau pagrindinės maisto grupės, palankiai veikiančios mūsų genus yra: daržovės, aliejai, prieskoniai ir žolelės, uogos, riešutai ir sėklos, laukinės žuvys“, – vardija mitybos specialistė.
Vertėtų atlikti genetinius tyrimus
Pašnekovė sako, kad sunku vienareikšmiai atsakyti, ar genetiniai tyrimai, kainuojantys keletą šimtų eurų, yra brangūs. „Juk visuomet kartojame, kad sveikata – didžiausias turtas. Tad galbūt ir vertėtų atlikti genetinius tyrimus, kurių metu galima identifikuoti retas ligas ar nustatyti jų riziką (pvz., vėžio, širdies ligų, Alzheimerio, antrojo tipo diabeto ir kt.), išsiaiškinti dabartines ligas, apie kurias galbūt nežinome, nes jos neišduoda jokių simptomų“, – sako D.Rapalytė.
Ji priduria, kad pagal kiekvieno genetiką galima parinkti individualią mitybą, nes jau yra taikomi specialūs tyrimai – genetiniai testai, pagal kuriuos nustatoma, kokie maisto produktai itin tinka, o kokių geriau vengti, kad nesuaktyvintume genetiškai mums nulemtų ligų.
Kai kas tinka visiems
„Pagal kiekvieno genetiką mityba gali būti parenkama individualiai. Tačiau pagrindinės maisto grupės, palankiai veikiančios mūsų genus yra: daržovės, aliejai, prieskoniai ir žolelės, uogos, riešutai ir sėklos, laukinės žuvys“, – sako mitybos specialistė.
D.Rapalytė pabrėžia kryžmažiedžių daržovių – brokolių, įvairių rūšių kopūstų, ridikų, gražgarstės, lapinių kopūstų bei ropių – naudą. „Būtent šios daržovės turi sieros junginių, gliukozinolatų, kurie ne tik suteikia joms išskirtinį kvapą, bet ir yra naudingi juos valgančiųjų sveikatai: skatina natūralų organizmo gebėjimą pašalinti pavojingus toksinus iš organizmo“, – sako specialistė.
Ji siūlo nepamiršti ir ciberžolės. Pakaks per dieną suvartoti 1-2 gramus, o bus mažinama uždegimų rizika, slopinamas navikų susidarymas. Ciberžolės pasisavinimą gerina juodieji pipirai.
Anot D.Rapalytės, Harvardo mokslininkai neseniai ištyrė, kad genus teigiamai veikia likopenas, kurio gausu termiškai apdorotuose pomidoruose, mat šios medžiagos koncentracija išauga jį veikiant aukšta temperatūra. „Paaiškėjo, kad vyrams, kurie reguliariai valgė termiškai apdorotus pomidorus, prostatos vėžio rizika buvo 50 procentų mažesnė. Pomidorai neįtikėtinai efektyvūs stabdant navikų augimą“, – teigia pašnekovė.
Tarp kitko
Genus labiausiai „sargdina“ cukrus ir visi jo pakaitalai, hidrinti riebalai (chemiškai pakitę riebalai), greitas, stipriai perdirbtas maistas, lengvai pasisavinami angliavandeniai, hormonai ir antibiotikai maiste.
Receptai
„Saugantis“ ciberžolės ir imbiero derinys
Reikės:
1 valg. š. šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
1/4 arb. š. juodųjų pipirų,
1/2 arb. š. imbiero,
1/2 arb. š. ciberžolės.
Gerai išmaišykite visus ingredientus. Naudokite šį mišinį į salotas, mėsos patiekalus, sriubą ir troškinius. Norėdami gauti maksimalius rezultatus, valgykite gryną mišinį 1 k. per dieną profilaktiškai, o 3-4 kartus per dieną – esant ląstelių pakitimams.
Sveikuolių pomidorų padažas
Reikės:
1 kg pomidorų,
1 valg. š. alyvuogių aliejaus,
1 česnako skiltelės,
1 valg. š. smulkintų šviežių bazilikų,
1 valg. š. smulkintų šviežių raudonėlių,
¼ šaukštelio kajeno pipirų,
¼ šaukštelio Himalajų druskos.
Susmulkinkite pomidorus, sudėkite į keptuvę ir lėtai troškinkite. Vėliau sudėkite visus kitus ingredientus ir dar patroškinkite apie 20 minučių. Sudėkite į stiklinį indą ir suvartoti per savaitę. Paruoštą padažą laikykite šaldytuve.