Gudobelė – stiprus antioksidantas, kuris, manoma, padeda išsiplėsti vainikinėms arterijoms, paskatina kraujo tekėjimą širdies link. Taip sumažinama širdies priepuolių, infarktų ir mirčių nuo širdies ligų rizika, tai gali padėti išvengti komplikacijų sveikstant po tokių chirurginių intervencijų kaip angioplastika.
Gydomosios gudobelės savybės žinotos dar senovės graikų ir indėnų. Lietuvoje vaistinei žaliavai naudojami gudobelių žiedai, vaisiai ir lapai. Ši žolė pirmiausia teigiamai veikia širdies raumens veiklą ir kraujotaką, padeda sumažinti įtampą, pagerina virškinimą, gali būti naudinga mažinant „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Neatsitiktinai šio augalo pagrindu gaminami vaistiniai preparatai – „Širdies lašų“ tinktūra, sirupai, tabletės ir kt.
Atsako specialistė
Žolininkė, provizorė farmakognostė Jadvyga Balvočiūtė:
– Gudobelė veikia raminamai, yra labai naudinga sergant įvairiomis širdies ligomis: širdies neurozėmis, esant permušimams, skausmams širdies plote, taip pat – varginant migrenai, galvos skausmams, svaigimui, nemigai, padidėjus kraujo spaudimui.
Pasirinktus gudobelės žiedus su lapais galima vartoti darant antpilus – tiesiog užpilant karštu vandeniu. Tokios gydomosios arbatos vieną valgomąjį šaukštą reikėtų užplikyti stikline karšto vandens, palaikyti 15 min. Skystį reikėtų išgerti per dieną – padalinant į tris porcijas.
Gudobelės žiedus galima sumaišyti ir su kitomis žolelėmis, priklauso, koks yra žmogaus kraujo spaudimas. Geriausia tokią arbatą suvartoti prieš valgį, tačiau šiaip gudobelė nėra tas augalas, kuris didintų skrandžio rūgštingumą, ji kaip tik padeda šiek tiek ir tulžiai nutekėti. Todėl nieko baisaus, jei bus geriama ir po valgio, tik galima palaukti kokių 10 min.
Labai vertingi ir gudobelės vaisiai, juose yra 2–5 proc. flavonoidų (hiperozidas), rauginių medžiagų, organinių rūgščių, apie 10 proc. sacharidų, pektinų, karotinoidų, riebalinio aliejaus, saponinų.
Profilaktiškai kasdieniam vartojimui labai naudinga pasidaryti rudeninių gėrybių arbatos mišinį – kartu su gudobelės vaisiais sumaišyti erškėčių, šermukšnių uogų.
Reikėtų kokį valgomąjį šaukštą tokio mišinio užpilti stikline ar puse litro karšto vandens (priklauso, kiek skysčių norite išgerti) ir palaikyti ilgesnį laiką. Naudinga tokią arbatą palikti pritraukti termose per naktį. Ši turtinga vaisių arbata padės sustiprinti imunitetą artėjant tamsiajam metų laikui.
Taip pat gudobelės uogas su visais kauliukais galima sumalti ir dėti į kepinius, kitus patiekalus. Iš po pirmųjų šalnų nuskintų uogų galima pasigaminti ir gardaus sirupo: gudobelių vaisius reikėtų apvirti šlakelyje vandens, tada nukošti, kad atsiskirtų kauliukai, ir įberti cukraus.
Gudobelė nėra toksiškas augalas, todėl terapinėmis dozėmis jį galima vartoti ilgesnį laiką. Tačiau bet kuriuo atveju prieš vartodami žoleles gydomaisiais tikslais, būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju.
Verta žinoti
Gudobelei būdingos antioksidacinės savybės padeda apsisaugoti nuo kraujo plokštelių susidarymo – aterosklerozės formavimuisi.
Tyrimais įrodyta, kad gudobelės uogų preparatai padeda įveikti skausmą krūtinėje (krūtinės anginą).
Gudobelės uogos ypač naudingos kovojant su širdies ligomis, kurios susijusios su senėjimo procesais.
Šios uogos taip pat naudingos moterims, varginamoms menopauzės simptomų.