Žiemą – palankus metas pastoti
Tibeto medicinoje sakoma, kad žiemą visa energija susikaupia po žeme. Kalbant apie augalus tai reikštų, kad žolelių jėga susitelkia šaknyse, o paviršiuje dėl šalčio tokiu metu viskas užšąla ir nurimsta, gamtoje įsivyrauja sausumas. Mūsų organizmas, turėdamas natūralius savireguliacijos mechanizmus, taip pat reaguoja į atšalimą ir siunčia signalą užsiverti visoms poroms, kad būtų išsaugota vidinė šiluma ir pasirūpinta vidaus organais.
Anot Tibeto medicinos principų, viena iš pagrindinių mūsų negalavimų priežasčių yra netinkama mityba ir netinkamas elgesys. Žinoma, kiekvienas asmuo yra unikalus ir jam būdingos savitos gyvenimo aplinkybės, todėl, pavyzdžiui, tibetietiškuose tekstuose išsamiai aprašomos įvairios aplinkybės ir pagal jas pateikiamos mitybos bei elgesio rekomendacijos. Svarbu atsižvelgti į sezoną, gyvenamąją vietą, amžių, lytį, kūno sudėjimą ir daugelį kitų veiksnių.
Pavyzdžiui, žmonių, gyvenančių drėgnose vietovėse ir karštoje dykumoje, mityba ryškiai skirsis. Pirmiesiems vertėtų rinktis karštą maistą, o antriesiems, žinoma, tokio maisto reikėtų vengti.
Paaugliams (dar 17 metų nesulaukusiems asmenims) ir vyresnio amžiaus (per 70 metų) žmonėms būdinga vėsesnė prigimtis. Tai reiškia, kad jų organizme nesusikaupia tiek šilumos, kiek 17 – 70 metų žmonių kūnuose. Taigi jiems reikėtų valgyti daugiau šilto maisto ir stengtis palaikyti „šiltus“ santykius. Pavyzdžiui, iš prieskonių vaikams ir paaugliams labai rekomenduojamas imbieras, nes jis subalansuoja šiame amžiuje vyraujantį kūno energetinį pradą bedken (gleivės).
Bendros mitybos ir elgesio rekomendacijos žiemos metu
Žiemą organizmas sukaupia daug šilumos. Todėl patartina valgyti maistingą, bet ne itin sunkų maistą. Maisto kiekis turėtų būti didesnis negu, tarkime, vasarą. Ypač reikia stengtis pasiruošti gerą vakarienę – ne itin sunkiai virškinamą maistą, bet pakankamai daug.
Kodėl vakarienė tokia svarbi, juk daugelis vakarietiškų dietų, atvirkščiai, rekomenduoja rinktis vakarienei kuo lengvesnį maistą arba apskritai jos atsisakyti? Tam yra dvi priežastys. Pirma, dėl padidėjusios šilumos greitėja virškinimas. Antra, žiemą pailgėja naktis, ir jei nekreipsite dėmesio į vakarienę, didžiąją nakties dalį skrandis bus tuščias ir dėl to gali sustiprėti energetinis pradas lung (vėjas) – jis eikvos jūsų kūno šilumą ir tuo pačiu jūsų energiją.
Kalbant apie patį maistą, pirmenybę reikėtų teikti saldžiam, rūgščiam ir sūriam maistui. Kartaus ir sutraukiančio skonio žiemą geriau vengti.
Iš grūdinių kultūrų vertėtų atkreipti dėmesį į miežius ir ryžius, kurie tinka sriuboms ruošti. Šiuos grūdus reikėtų ruošti su prieskoniais, turinčiais šildančių savybių. Kviečiai nėra itin rekomenduojami.
Žiemą tinka valgyti šiltų savybių turinčius vaisius, pavyzdžiui, obuolius, persikus, ananasus. Vertėtų atsisakyti vynuogių, arbūzų ir bananų, nes jie yra sunkesnis ir šaltesnis maistas. Žiemą taip pat labai naudinga valgyti įvairias daržoves, išskyrus cukinijas.
Pagrindiniai žiemos prieskoniai – kardamonas (palaiko inkstų sveikatą, gerina virškinimo šilumą ir apskritai gali pašalinti iš organizmo bet kokį šaltį), muskato riešutas (naudingas širdžiai, gerina apetitą ir miegą), gvazdikėliai (naudingi skrandžiui ir kepenims, kovoja su šalčiu ir gerina apetitą), imbieras (skatina virškinimą), cinamonas ir juodieji pipirai.