1. Saldūs gazuoti gėrimai

Gazuotuose gėrimuose būna ir cukraus, ir „organizmui kenksmingų cheminių medžiagų“, o tai netgi gali sukelti ankstyvų raukšlių ir uždegimų.

„Tokios cheminės medžiagos kaip fosforas, kalis ir kofeinas išplauna mineralus iš kaulų ir gali pažeisti organizmo ląsteles, – aiškino dermatologė Cheryl Rosen.

O dermatologė Elaine Kung pridūrė, kad „gazuotuose gėrimuose esanti gliukozė ir fruktozė suriša kolageno ir elastino aminorūgštis, sukeldama glikaciją, kuri savo ruožtu apsunkina kolageno ir elastino skaidulų atsistatymą, prisideda prie greito raukšlių susidarymo ir dehidratuotos veido odos“.

Todėl ji ragino negerti saldžių gazuotų gėrimų, nes jie „nėra sveikas pasirinkimas odai“.

2. Kava buteliukuose

Blogiausia kava, kokią galite pasirinkti – kalbant apie odos sveikatą, – yra kava buteliukuose su dideliu cukraus kiekiu.

Kai kavą gaminate namuose, galite ją šiek tiek pasaldinti. O į butelius išpilstytos kavos sudėtyje dažnai yra priedų, kurie dehidratuoja jūsų odą, todėl greičiau atsiranda raukšlių ir tamsių dėmių.

„Tokios kavos rūšyse pilna toksinų, dėl kurių oda gali išsausėti ir tapti dehidratuota, ypač kai jų vartojama per daug, – sakė odos sveikatos ekspertas Nadir Qazi ir pridūrė: – Kavoje esantis kofeinas gali suteikti energijos antplūdį, tačiau jis gali atimti iš odos norimą elastingumą ir sumažinti natūralų jos švytėjimą“.

Oda sensta

Mitybos specialistė Dana Alice Hannes sutinka, kad daugelyje kavos gėrimų, supilstytų į butelius ar skardines, yra „pridėta cukraus, saldiklių ir riebalų“.

Vietoj paruoštos kavos iš skardinės Hannes ir Kazi rekomenduoja gerti gryną juodą kavą, nes ji suteiks jums reikiamą energijos pliūpsnį ir busDeja, mažai kaloringa.

3. Energiniai gėrimai

Oda aplink akis yra jautri, o senstant drėgmės praradimas šioje srityje yra normalus reiškinys.

Na o energiniai gėrimai gali dehidrataciją dar labiau paspartinti, perspėjo dermatologė Josie Meyer.

Dažnas šių gėrimų vartojimas gali lemti pavargusią išvaizdą, tamsius ratilus po akimis ir smulkių raukšlių atsiradimą.

Šie gėrimai „verčia smegenis išlikti budrias“, aiškino ji, todėl prastai miegama ir akys paburksta, o „plona oda po akimis yra linkusi į pigmentaciją ir niežėjimą“.

Mayer pažymėjo, kad energetiniuose gėrimuose esantis kofeinas slopina organizmo gebėjimą šalinti skysčius iš audinių, o skysčiai kaupiasi audiniuose po akimis, todėl jie ir

patinsta.

Kofeinas taip pat sutraukia šios srities kraujagysles, todėl padidėja kraujotaka ir dar labiau paburksta, sakė ji.