Nors japoniškos dietos ir negalime vadinti vieno produkto dieta, tačiau leidžiamų produktų kiekis yra griežtai ribojamas, o tai reiškia, kad laikantis dietos organizmas negauna pakankamai maistingųjų medžiagų. Todėl jos nepatariama laikytis žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis ir kurių aukštas kraujo spaudimas, nes kasdien teks gerti kavą, kuri ne tik tonizuoja, bet ir neigiamai veikia kraujagyslių sistemą.
Be to, japoniškos dietos griežtai draudžiama laikytis moterims, maitinančioms kūdikius, nes ji stipriai paveikia organizmą. Iš leidžiamų vartoti produktų organizmas negauna pakankamai vitaminų ir maistingųjų medžiagų, todėl tai gali neigiamai paveikti sveikatą. Japoniška dieta beveik nekaloringa, todėl jei esate fiziškai aktyvus ar dirbate įtemptą protinį darbą, galite greitai pajusti silpnumą, jėgų sumažėjimą, sunkumą susikoncentruoti.
Pasiruošimas japoniškai dietai ir jos taisyklės
Prieš pradedant laikytis japoniškos dietos, iš anksto reikia paruošti organizmą, kad jis nepatirtų šoko, kai pakeisite suvartojamo maisto racioną ir kiekį. Todėl dar savaitę prieš pradedant laikytis dietos reikia palaipsniui mažinti maisto porcijas. Taigi, kokios yra dietos taisyklės, kurių laikantis rezultatai bus išties veiksmingi?
pamirškite cukrų, druską, konditerijos gaminius ir alkoholinius gėrimus. Juos vartoti griežtai draudžiama, nes net mažas jų kiekis gali turėti neigiamos įtakos metant svorį;
turite nuodugniai sekti dietos valgiaraštį ir vartoti tik tuos produktus, kurie leidžiami, jų nekaitalioti ir nekoreguoti japoniškos dietos meniu;
taip pat draudžiama keisti dienas vietomis;
reikia gerti daug skysčių – per dieną 1,5–2 l mineralinio negazuoto vandens;
dietos negalite kartoti dažniau nei 2–3 kartus per metus;
rekomenduojama papildomai gerti vitaminų ar maisto papildų, kad organizmas gautų visas reikalingas medžiagas ir nenusilptų imuninė sistema.
„Normalizuoti svorį galima ir valgant visus norimus produktus. Jums tereikia skaičiuoti valgomo maisto kilokalorijas ir stengtis neviršyti rekomenduojamos dienos kilokalorijų normos.“
Japoniškos dietos meniu
1 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: du kietai virti kiaušiniai, kopūstų (rekomenduojama virtų) salotos su šlakeliu aliejaus ir stiklinė pomidorų sulčių.
Vakarienė: virta arba troškinta žuvis.
2 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos ir džiūvėsėlis.
Pietūs: troškinta arba virta žuvis, vaisių arba kopūstų salotos su šlakeliu augalinio aliejaus.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos ir kefyro stiklinė.
3 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos ir džiūvėsėlis.
Pietūs: vidutinio dydžio aliejuje apkeptas patisonas.
Vakarienė: du kietai virti kiaušiniai, 200 g virtos jautienos ir šviežių kopūstų salotos su šlakeliu augalinio aliejaus.
4 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: virtas kiaušinis ir trys virtos morkos su aliejumi bei 15 g kieto sūrio.
Vakarienė: vaisiai.
5 diena
Pusryčiai: žalia morka apšlakstyta citrinos sultimis.
Pietūs: virta arba troškinta žuvis ir pomidorų sulčių stiklinė.
Vakarienė: vaisiai.
Japoniška dieta skirta tiems, kurie mėgsta žuvį
6 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: 300 g virtos vištienos su šviežių kopūstų ir žalių morkų salotomis.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai ir stiklinė žalių tarkuotų morkų su šlakeliu augalinio aliejaus.
7 diena
Pusryčiai: puodelis arbatos.
Pietūs: 200 g virtos jautienos ir vaisiai.
Vakarienė: bet kokie produktai, kurie buvo vartoti ankstesnėmis dienoms, išskyrus 3-iąją.
8 diena
Laikantis japoniškos dietos galima valgyti morkasPusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: 300 g virtos vištienos ir šviežių kopūstų arba žalių morkų salotos.
Vakarienė: 2 kietai virti kiaušiniai ir stiklinė tarkuotų žalių morkų su šlakeliu augalinio aliejaus.
9 diena
Pusryčiai: žalia morka su citrinos sultimis.
Pietūs: didelė porcija troškintos arba virtos žuvies bei pomidorų sultys.
Vakarienė: vaisiai.
10 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: kiaušinis, trys vidutinio dydžio virtos morkos su šlakeliu augalinio aliejaus ir 15 g kieto sūrio.
Vakarienė: vaisiai.
11 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos ir džiūvėsėlis.
Pietūs: vidutinio dydžio patisonas apkeptas aliejuje.
Vakarienė: du kietai virti kiaušiniai, 200 g virtos jautienos ir šviežių kopūstų salotos su šlakeliu augalinio aliejaus.
12 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos ir džiūvėsėlis.
Pietūs: troškinta arba virta žuvis, vaisių arba kopūstų salotos su šlakeliu augalinio aliejaus.
Vakarienė: 100 g virtos jautienos ir kefyro stiklinė.
13 diena
Pusryčiai: puodelis juodos kavos.
Pietūs: du kietai virti kiaušiniai, kopūstų (rekomenduojama virtų) salotos su šlakeliu aliejaus ir stiklinė pomidorų sulčių.
Vakarienė: virta arba troškinta žuvis.
Dunkano dieta
Japoniška dieta vertinama labai įvairiai, tačiau jei jos sąžiningai laikysitės, po kelių savaičių pamatysime akivaizdų rezultatą. Japoniškos dietos šalininkai teigia, kad laikantis dietos suaktyvėja medžiagų apykaita, be to ji pakankamai pigi, nes reikalingi produktai nėra brangūs. Kita vertus, dieta sudėtinga – jei bent šiek tiek nuo jos nukrypstama, svarstyklių rezultatas nedžiugina. Be to, nustoję laikytis dietos ir norėdami nepriaugti svorio turite atidžiai rinktis maistą. Patartina vengti druskos, cukraus, riebalų ir valgyti nedidelėmis porcijomis.