Išskirtiniam skoniui – uogos su žolelėmis

Uogų šaldymas padeda išsaugoti svarbiausias maistines medžiagas, pavyzdžiui, vitaminą C, folio rūgštį ir antioksidantus, įskaitant beta karotiną ir flavonoidus. Todėl šaldytos uogos gali išlaikyti tokią pat ar net didesnę maistinę vertę kaip ir šviežios, rašoma „Avitela“ pranešime žiniasklaidai. Uogose yra natūralių fermentų, kurie laikui bėgant gali suardyti ląstelių struktūrą, todėl jos suminkštėja, praranda skonį ir pakeičia spalvą. Jų šaldymas sulėtina arba sustabdo šių fermentų aktyvumą, todėl išsaugomas uogų struktūros vientisumas, skonis ir spalva.

Tačiau tam, kad šaldytas uogas būtų patogu naudoti, vertėtų žinoti, kaip jas tinkamai paruošti. Prieš užšaldant uogas reikėtų jas gerai nuplauti ir nusausinti, paskleisti ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir tuomet įdėti į šaldiklį. Uogoms užšalus, jas galima perkelti į vakuuminius maišelius ar indelius. Toks šaldymo būdas leidžia uogoms tarpusavyje nesukibti į vieną didelį bloką ir vėliau lengviau jas panaudoti nedideliais kiekiais.

Uogų šaldymas

Pasirinkite tinkamą tarą

Tačiau dietistė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad įprasti vienkartiniai plastikiniai indeliai ar maišeliai šaldymui yra nepritaikyti – sveikatai kenksmingos dalelės patenka į maistą, o vėliau į žmogaus organizmą. Deja, nemažai žmonių produktus šaldo vienkartiniuose plastikiniuose maišeliuos ar indeliuose. „Naudokite tik specialiai paženklintą šaldymui skirtą tarą“, – pabrėžia dietistė.

O jei norite uogoms suteikti unikalaus skonio, prieš užšaldant sumaišykite jas su smulkintomis žolelėmis. Pavyzdžiui, sumaišius šilauoges su levandomis ar mėtomis, jos įgaus subtilų skonį ir atšildytos taps unikaliu patiekalų ar gėrimų ingredientu.

„Šaldant produktus, kitaip nei marinuojant, galima į juos nedėti cukraus, druskos ar kitų priedų, kurių nepatartina gausiai vartoti,– pasakoja V. Kurpienė. – Užšaldyti maisto produktai išlieka tokie pat skanūs ir maistingi, kaip ir švieži, be to, tai puiki išeitis norintiems visus metus džiaugtis produktais, kurių negali pasiūlyti prekybos centrai. Juo labiau, kad namuose užšaldyti įmanoma, turbūt, viską – nuo uogų, vaisių ar grybų iki daržovių, žalumynų ar beveik baigtų gaminti patiekalų.“

Uogų šaldymas

Nelaikykite greta specifinį kvapą turinčių produktų

Mitybos specialistės teigimu, uogų, vaisių ar daržovių šaldymui tinkama temperatūra yra -18-22°C – tokioje temperatūroje juos galima išlaikyti metus. Produktus ar maisto gaminius galima užšaldyti ir esant -8-0 °C temperatūros, tačiau tada vartojimo laikas sutrumpėja iki 3 mėnesių.

„Dar viena svarbi taisyklė, – primena V. Kurpienė, – toje pačioje šaldiklio lentynoje nereikėtų laikyti uogų ir žuvies ar kitų produktų, skleidžiančių specifinį kvapą. Įsigėręs kvapas nedingsta net atšildžius produktą ir jį valgyti tampa nebe taip gardu. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad norint neprarasti naudingųjų medžiagų, atšildyti produktą reikėtų +3-4 °C temperatūroje. Ir geriausia produktus atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.“

Uogų šaldymas

Itin naudingos uogos

Norint tinkamai pasiruošti sezoninių produktų šaldymui, svarbu ne tik turėti namuose reikiamą įrangą, bet ir atsižvelgti į tai, kokios uogos turi daugiausiai naudingų medžiagų.

* Pasak naujienų leidinio „Health“, naudingiausios uogos žmogaus organizmui – šilauogės. Jose esantys antioksidantai, įskaitant flavonoidus, pasižymi gebėjimu neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali užkirsti kelią ląstelių pažeidimams ir palaikyti bendrą sveikatą. Dėl to šilauogės puikiai tinka odos sveikatai stiprinti, smegenų veiklai gerinti bei padeda apsisaugoti nuo lėtinių širdies ligų ar diabeto.

Uogų šaldymas

* Daug naudingų medžiagų turi ir lietuvių pamėgtos avietės. Jose esantys antioksidantai, pavyzdžiui, kvercetinas ir antocianinai, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, kurie yra susiję su lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, artritu. Be to, ištirta, kad avietėse esantys ketonai gerina medžiagų apykaitą ir mažina riebalų kaupimąsi, todėl avietės yra mėgstamos svorio metimo dietose.

* Šaldant uogas rudeniui vertėtų nepamiršti ir dideliu vitamino C kiekiu pasižyminčių juodųjų serbentų. Juose esantys antioksidantai gerina regėjimą ir smegenų veiklą. Be to, juoduosiuose serbentuose yra nemažai gama-linoleno rūgšties (GLA) – retai mityboje sutinkamos omega-6 riebalų rūgšties rūšies, kuri pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.