Ekspertų teigimu, tai padaryti paprasta – tereikia atidžiai apžiūrėti vaisių iš visų pusių.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis arbūzą?

Iš pirmo žvilgsnio visi arbūzai atrodo vienodi. Tačiau neskubėkite griebti to, kuris guli arčiausiai jūsų – jis gali būti neprinokęs, nesaldus ar net pavojingas sveikatai. Dryžuotus vaisius apžiūrėkite atidžiau, patariama portale „Mschistota".

„Berniukas“ ar „mergaitė“?

Patyrę arbūzų augintojai juokais skirsto arbūzus pagal lytį: tie vaisiai, kurie turi didelį „snapelį“ (vieta priešingoje uodegytės pusėje), vadinami „mergaitėmis“, o tie, kurių snapelis mažas, laikomi berniukais. Žinoma, šis skirstymas yra sąlyginis – visi vaisiai užsimezga tik ant moteriškų žiedų, o vyriški žiedai reikalingi tik apdulkinimui.

Tačiau praktika rodo, kad „mergaitiški“ arbūzai būna daug saldesni už „berniukus“ ir turi mažiau sėklų. „Mergaitę“ galima atpažinti ne tik pagal snapelio dydį, bet ir pagal paties vaisiaus formą – nepaisant veislės ypatybių, ji bus apvalesnė, kartais net šiek tiek suplota. Deja, tokių pavyzdžių pasitaiko retai, todėl saldaus ir skanaus arbūzo atranka virsta tikra medžiokle.

Nudžiūvusi uodegytė

Kitas būdas išsirinkti gerą arbūzą – atkreipti dėmesį į jo uodegytę. Vaisiui nokstant, kotelis, jungiantis jį su motininiu augalu, pamažu džiūva. Atėjus metui nuimti derlių, jis būna toks trapus, jog arbūzas lengvai atsiskiria nuo augalo. Jei matote, kad uodegytė nukirpta žirklėmis arba nurėžta peiliu, tai reiškia, kad arbūzų augintojai skubėjo ir prekybai pristatė neprinokusius vaisius. Dar nesunokusių, bet seniai nupjautų arbūzų uodegytės taip pat pagelsta. Tačiau jas palietus, jos būna ne sudžiūvusios, o tik apvytusios.

Kaip skamba arbūzas?

Tikriausiai ne kartą girdėjote, kad išsirinkti prinokusį arbūzą galima pagal garsą. Tiesiog pastuksenkite į kelis vaisius ir palyginkite garsą: visiškai sunokusio arbūzo garsas bus aiškus ir skambus, o neprinokusio – duslesnis.

Tokį skirtumą nulemia tai, kad prinokęs vaisius visada būna sultingesnis, o neprinokusio arbūzo viduje vyrauja tvirtos skaidulos, kurios blogai praleidžia garsą.

Geltona dėmė

Kiekvieno arbūzo žievė turi šviesią sritį be dryžių ir žalio atspalvio. Ji vadinama dirvos dėme, nes būtent ant šios pusės arbūzas gulėjo dirvoje ir laukė savo valandos. Daugelis žmonių bijo pirkti „dryžuotus vaisius“ su ryškiai geltona dėme, nes mano, kad tai yra prastos kokybės ženklas. Iš tikrųjų yra priešingai – blyškios spalvos dėmė rodo, kad arbūzas nėra gerai prinokęs, o geltona dėmė, kartais su rudais taškais, liudija, kad arbūzas yra saldus ir sultingas.

Kaip nereikėtų rinktis arbūzo?

Neretai galima išvysti vaizdą, kaip pardavėjas ties arbūzo uodegyte ar snapeliu išpjauna nedidelį trikampį, kad pademonstruotų pirkėjui ryškiai raudoną minkštimą. Tačiau taip rinktis arbūzų nereikėtų dėl higienos priežasčių. Ant žievės knibžda daug patogenų. Jų taip pat gali būti ant pardavėjo rankų ir peilio geležtės. Kai pardavėjas perpjauna vaisių, bakterijos patenka į vidų ir pradeda aktyviai daugintis. Jų kolonija sparčiai auga tiek dėl aplinkos temperatūros (vasarą ar rudens pradžioje būna šilta), tiek dėl didelio cukraus kiekio arbūzų sultyse. Taigi pirkdami tokį arbūzą, rizikuosite namo parsinešti ne vitaminų, o infekcijų bombą. Jei į arbūzą pateks E. coli, apsinuodijimo neišvengsite.

Kur geriausia pirkti arbūzus?

Arbūzai per mikroskopinius žievės įtrūkimus gali lengvai sugerti dulkes, nešvarumus ir toksiškas medžiagas iš oro, todėl šiuos vaisius geriau pirkti parduotuvėse, o ne iš prekeivių, pardavinėjančių arbūzus pakelėse.

Ar arbūzo skonis priklauso nuo jo dydžio?

Ir taip, ir ne. Yra arbūzų veislių ir hibridų, brandinančių mažus vaisius („Ogoniok“, „Sugar Baby“, „Photon“, „Skorik“) ir itin didelius vaisius („Crimson Sweet“, „Madison F1“). Kiekviena veislė pasižymi savitomis skonio savybėmis. Jei arbūzas yra veislei netipiško dydžio, vadinasi, jis buvo auginamas netinkamai ir jo skonis vargu ar bus pats geriausias.

Ryškiai raudonas minkštimas – kokybės ir sunokimo ženklas?

Tik jei tokia minkštimo spalva yra būdinga konkrečiai veislei. Egzistuoja nemažai arbūzų veislių, kurių vaisiai turi rožinį ar rausvą minkštimą, tačiau savo skoniu jie nenusileidžia toms veislėms, kurių vaisiams būdingas ryškiai raudonas minkštimas.

Dabar jau žinote, kokį arbūzą pasirinkti, kad neapsigautumėte. Nepasitikėkite pardavėjais, jūsų akį patraukusį vaisių tikrinkite savarankiškai – taip išvengsite nusivylimo ir galėsite mėgautis saldžiu bei sultingu arbūzu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją