Ką mes jau žinome?

Kalcis ir vitaminas D yra svarbiausi mitybos elementai, nuo kurių priklauso kaulų vystymasis ir tvirtumas. Jei jums šių elementų nepakanka, didės osteoporozės – būklės, kuomet kaulai būna tokie trapūs, kad pradeda labai lengvai lūžti – rizika.

Pienas ir pieno produktai, žaliosios lapinės daržovės bei žuvis su valgomais kaulais yra puikūs kalcio šaltiniai, o vitaminą D mūsų organizmas gaminasi veikiamas saulės šviesos. Tačiau daugelis vyresnio amžiaus žmonių – ypač menopauzės ribą peržengusių moterų – negauna pakankamo šių elementų kiekio, todėl yra priverstos vartoti papildus. Taip iš dalies yra dėl to, kad jų organizmai neabsorbuoja kalcio taip efektyviai, kaip kadaise.

Tyrimais įrodyta, kad papildų su kalciu ir vitaminu D vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo osteoporozės ir sumažina kaulų lūžių riziką. Taigi, nenuostabu, kad daugelis žmonių šiuos papildus vartoja nuolat. Tačiau kai kurie žmonės jų vartoja gerokai daugiau nei rekomenduojama ir nesuvokia, kad didžiulis kalcio kiekis organizme gali sukelti potencialiai rimtą būklę, vadinamą pieno-šarmų sindromu.

Šis sindromas išsivysto vartojant gerokai daugiau kalcio nei reikia organizmui, todėl padidėja kalcio koncentracija kraujyje (tai vadinama hiperkalcemija), dėl ko gali kilti tokių rimtų problemų, kaip kraujospūdžio padidėjimas, inkstų pažeidimai ir netgi inkstų nepakankamumas.

Mokslininkai ištyrė pieno-šarmų sindromo istoriją ir didėjantį šio sindromo „populiarumą“. Tyrimą atliko JAV mokslininkai, dirbantys Pensilvanijos universiteto (JAV) Medicinos mokykloje. Jis buvo publikuotas leidinyje „Journal of the American Society of Nephrology“.

Su sindromu pirmą kartą buvo susidurta XX a. pradžioje, kuomet JAV gydytojas Bertramas Weltonas Sippy pasiūlė specialią dietą (pavadintą Sippy dieta) žmonėms, sergantiems skrandžio opa. Šios dietos esmė yra didelis pieno, grietinės, kiaušinių ir dribsnių vartojimas bei rūgštingumą mažinančių preparatų vartojimas kas pusvalandį.

Tokia prėska dieta padėjo žmonėms apsisaugoti nuo opos sukeltų skausmo priepuolių. Tačiau itin didelė pieno dalis dietoje reiškia, kad žmonės vartojo milžiniškus kalcio kiekius – dėl to jis ir buvo pavadintas pieno-šarmų sundromu.

Atsiradus efektyviems vaistams nuo opų Sippy dietos taikymas sumažėjo, todėl sumažėjo ir pieno-šarmų sindromo atvejų. Tačiau sindromas vėl padažnėjo XX a. paskutinį dešimtmetį, labiausiai dėl to, kad paplito nereceptinių kalcio ir vitamino D papildų vartojimas.

Dabar šis sindromas yra trečia dažniausiai pasitaikanti didelio kalcio kiekio kraujyje priežastis, JAV sudaranti nuo 8 iki 38 proc. hospitalizacijos dėl hiperkalcemijos atvejų, tvirtina mokslininkai. Kitos didelio kalcio kiekio kraujyje priežastys yra skydliaukės veiklos sutrikimai ir vėžiniai susirgimai. Ir šiais laikais su sindromu dažniausia susiduria pagyvenusios moterys, o ne opalige sergantys vyrai, kaip buvo įprasta praėjusio amžiaus pradžioje.

Šiais laikais sindromas yra labiau susijęs su kalcio, o ne su pieno vartojimu, todėl mokslininkai yra linkę jo pavadinimą keisti į „kalcio-šarmų sindromą“.

Jei vartojate kalcio papildus, labai svarbu neviršyti rekomenduojamos dienos dozės, išskyrus atvejus, kai didesnes dozes tikslingai skiria gydytojas. Paprastai dienos kalcio dozė yra apie 800 miligramų, nors mokslininkai tvirtina, kad saugu suvartoti nuo 1,2 iki 1,5 gramo kalcio per dieną. O jei visiškai nežinote, kiek kalcio vartoti, pasikonsultuokite su vaistininku ar šeimos gydytoju. Ir jei nerimaujate dėl kalcio kiekio savo kraujyje, nedelsiant pasikonsultuokite su gydytoju.

Hiperkalcemijos simptomai:

- pykinimas ir prasta savijauta;
- pilvo skausmai;
- nuolatinis troškulys;
- dažnas šlapinimasis;
- vidurių užkietėjimas;
- svorio mažėjimas;
- nuovargis;
- raumenų silpnumas;
- sumišimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją