Ne visi riebalai yra blogi
Kai norime sveikiau maitintis, vienas pirmųjų instinktų būna sprendimas atsisakyti riebaus maisto. Ir nors mes elgiamės teisingai, atsisakydami papildomos kiaulienos porcijos ir pašalindami riebalus nuo mėsos, turime žinoti, kad ne visi riebalai yra blogi, rašo hellodoctor.com.
Riebalai kartu su baltymais ir angliavandeniais yra vieni iš pagrindinių maistinių makromedžiagų, kurių mes turime gauti su maistu. Pakankamas sveikųjų riebalų kiekis yra gyvybiškai svarbus, nes jie:
* Suteikia energijos;
* Apsaugo organus;
* Reguliuoja kūno temperatūrą;
* Padeda pasisavinti vertingas medžiagas;
* Dalyvauja gaminant hormonus.
Kas yra gerieji riebalai?
Gerieji riebalai iš esmės priklauso nesočiųjų riebalų rūgščių kategorijai, kurią sudaro mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys.
Šio tipo riebalai gali:
* Sumažinti ligų, ypač širdies sutrikimų ir insulto, pavojų;
* Sumažinti trigliceridų ir blogojo cholestorolio kiekį;
* Užkirsti kelią širdies ritmo sutrikimams;
* Užkirsti kelią aterosklerozei;
* Pagerinti kraujo spaudimą.
Ar gali gerieji riebalai padėti lieknėjant?
Kelios studijos, tyrinėjusios geruosius riebalus bei nutukimą, priėjo teigiamų išvadų.
Vienas aštuonis metus trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 42 tūkst. vidurinio amžiaus ir vyresnių moterų, parodė, kad didesnis blogųjų riebalų vartojimas buvo susijęs su padidėjusiu antsvoriu, bet gausesnis gerųjų riebalų vartojimas – ne.
Dar vienas tyrimas priėjo išvados, kad vartojant geruosius riebalus, pagerėja cholesterolio rodikliai ir sumažėja nutukimo rizika.
Kokie yra gerųjų riebalų šaltiniai?
Dabar, kai jau išsiaiškinome, kaip svarbu rinktis nesočiuosius riebalus, pakalbėkime apie jų šaltinius.
Paprastai gerieji riebalai kambario temperatūroje būna skystos konsistencijos. Vieni labiausiai paplitusių mono ir polinesočiųjų riebalų šaltinių yra šie:
* Riešutai ir sėklos;
* Avokadai;
* Augaliniai aliejai, įskaitant alyvuogių ir rapsų;
* Sojų pupelės;
* Jūrinės žuvys kaip skumbrė, lašiša ir silkė.
Blogieji riebalai kambario temperatūroje būna sustingę. Jų šaltiniai yra sūris, grietinėlė, sviestas, taukai, gyvūnų mėsa ir apdoroti mėsos gaminiai. Kai kurie augaliniai aliejai, pavyzdžiui, palmių, taip pat turi daug sočiųjų riebalų.
Kaip vartoti sveikuosius riebalus
Patarimai:
* Bent du kartus per savaitę valgykite žuvies (vietoje gyvūnų mėsos). Omega-3 riebiosios rūgštys, kurių turi žuvys, gali netgi sumažinti kraujo spaudimą.
* Vietoje sviesto vartokite aliejų.
* Rinkitės liesą mėsą ir paukštieną be odelės. Nepamirškite riebalų nuspjaustyti ir nuo gyvulių mėsos.
* Ribokite apdoroto ir greitojo maisto kiekį.
* Būkite budrūs rinkdamiesi maisto produktus, kurių etiketėje parašyta, jog jie neturi transriebalų. Juose gali nebūti transriebalų, bet jie vis tiek gali turėti sočiųjų riebalų rūgščių.