Sausi riešutai ir sėklos – gamtos saugomi produktai. Šie produktai turi medžiagų, saugančių juos nuo sudygimo kol sulauks tinkamų sąlygų. Būtent tos apsauginės medžiagos, kurios saugo augalo rūšį, ir sutrikdo virškinimą.
Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Fermentų inhibitoriai yra gamtinis mechanizmas, saugojantis nuo fermentacijos nepalankiomis sąlygomis, kai daigas nėra pasiruošęs augti.
Riešutui arba sėklai patekus į tam tikras sąlygas – vanduo, drėgmė, šiluma, inhibitoriai suyra ir prasideda daigo augimas bei riešuto, sėklos fermentacija, kad daigas gautų maistines medžiagas. Dėl to, kad būtų pašalintas fermentacijos inhibitorius, kuris taip pat slopina ir virškinimo fermentus, reikia mirkyti. Tokiu būdu riešutai ir sėklos tampa lengvai pasisavinamu ir virškinamu maistu.
Prieš virimą rekomenduojama pamirkyti ir grūdus bei ankštinius produktus – tai taip pat sėklos.
Riešutų ir sėklų mirkymo laikas
Pupelės, avinžirniai 4-12 val.
Migdolai 8-12 val.
Bolivinė balanda 3-4 val.
Burnočio sėklos 3-5 val.
Anakardžiai 2-3 val.
Linų sėmenys 6 val.
Lęšiai 8 val.
Avižų kruopos 8 val.
Moliūgų sėklos 6 val.
Sezamo sėklos 8 val.
Saulėgrąžų sėklos 6-8 val.
Ryžiai 12 val.
Riešutus ir sėklas po mirkymo perplovus galima vartoti.
Grūdus perplauti ir išvirti. Tiesa, grikius galima valgyti tik mirkytus. Jie suminkštėja ir pakankamai išbrinksta.
Mirkydami riešutus ir sėklas tarsi pažadiname juose gyvybę. Produktai tampa naudingu ir lengvai virškinamu maistu.