Gydytojai primygtinai pataria: susirgote – pakilo temperatūra, nuo skausmo plyšta galva, užgulė nosį, dreskia gerklę, – sėdėkite namuose. Ir kai kurie iš mūsų nuoširdžiai stengiamės taip daryti. O jei ir nedarome, bent geriame pieną su medumi, spanguolių morsus, užkandame visa tai citrinomis ir nekantraudami laukiame, kada gi palengvės.
Deja. Visos šios iš kartos į kartą perduodamos liaudiškos slogos gydymo priemonės retai kada padeda, o kartais gali net pakenkti, įspėja ekspertai.
Kuo daugiau vitamino C
Turbūt pats populiariausias patarimas peršalus – gerti arbatą. Ir būtiniausiai su citrina. Tačiau vitaminas C karštoje arbatoje suyra. Tad jeigu norite gauti smūginę jo dozę, išties būtiną susirgus, geriau neieškokite jos citrinose. Daug daugiau vitamino C yra erškėtuogėse, raudonose paprikose, šaltalankiuose, juoduosiuose serbentuose ir raugintuose kopūstuose. Norite greitai pasveikti? Pasitaisykite gal kiek primirštų, bet pas mus labai mėgstamų salotų – raugintų kopūstų su svogūnais ir trupučiu nerafinuoto aliejaus. Čia tai tikra vitaminų bomba!
Spanguolių morsas su medumi
Tai dviguba vaistų dozė – ir vitaminas C, ir visas meduje esantis gėris. Tačiau atminkite, kad dėti medų į karštą gėrimą, o tuo labiau jo kaitinti negalima, nes praras visas naudingas savybes. Kai morsas ataušta iki maždaug 40 laipsnių, tik tuomet į jį galima įmaišyti medaus.
Ir vis dėlto rimtai persišaldžius kliautis natūraliais vitamino C šaltiniais kaip panacėja neverta, sako medikai. Tuo labiau kad tiek morsuose, tiek šviežiuose vaisiuose gausu rūgščių, galinčių dar labiau suerzinti ir taip sudirgusią gerklę. Be to, vitaminai iš morsų ne taip lengvai pasisavinami – teks išgerti kelis litrus uogų nuoviro, kad gautumėte bent dešimtadalį reikalingos askorbo rūgšties dozės.
Suprantama, nuvertinti spanguolių morso naudos persišaldėliams irgi negalima. Karščiuojant būtina vartoti kuo daugiau skysčių – vandens ir štai tokių gėrimų, kaip morsai su medumi.
Šiltas pienas – skaudančiai gerklei
Šis gėrimas iki skausmo pažįstamas kiekvienam, kas vaikystėje dažnai sirgdavo. Bet gydytojai sako, kad jo nauda gerokai pervertinama.
Anot specialistų, šiltas pienas su medumi turi tik vieną pliusą – nuramina sudirgusią gleivinę. Užtat pieno bakterijos tampa puikiu fonu ligas sukeliantiems mikroorganizmams tarpti, taigi taip gydantis angina gali dar labiau užsitęsti, užuot greičiau praėjusi.
Taip pat otolaringologai sako, jog sergant ūmiu arba alerginiu rinitu (paprasčiau sakant, sloga) pienas gali pabloginti būklę. Jame esantys fermentai turi tirštinantį poveikį, taigi sloga gali tapti išvis nepakenčiama.
Geriausias vaistas – avietės
Čia, atrodo, ir klausimų jokių neturėtų kilti – juk avietės nuo seno garsėja kaip natūralus antibiotikas.
Gydytojai sutinka: taip, aviečių nuoviras išties yra puiki priemonė prakaitavimui paskatinti, taigi ir karščiavimui sumažinti. Tačiau kiekvieno smarkiai karščiuojančio žmogaus problema – skysčių trūkumas organizme. Kad normaliai išprakaituotumėte, sergant reikia labai daug gerti. O jeigu prisigersite aviečių nuoviro organizmui ir taip stokojant skysčių, sutirštės kraujas, gleivės ir padidės komplikacijų rizika.
Tad ar galima susirgus gerti aviečių arbatą? Žinoma, galima. Tačiau jos puodelis turėtų būti nebent trečias – pirmieji du be jokių aviečių.
Apsimūturiuoti ir prakaituoti
Su šiuo mitu aktyviai kovoja jau viso pasaulio gydytojai. Jie kaip tik nerekomenduoja pernelyg šiltai prisirengti. Prakaitavimas yra normalus fiziologinis procesas, padedantis reguliuoti kūno temperatūrą. Tačiau kai žmogus pernelyg apsimuturiavęs, prakaitas, susikaupęs ant odos, atšąla, ir kyla šaltkrėčio arba naujo temperatūros šuolio grėsmė.
Įdomus faktas
Dar močiučių rekomenduotas vištienos sultinys iš tikrųjų gydo – tai moksliškai įrodytas faktas. Pulmonologijos ekspertai atliko tyrimą, kurio rezultatai atskleidė, kad sergant ūmomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sultinys veikia neutrofilų ir leukocitų, saugančių organizmą nuo infekcijų ir aktyvuojančių imuninę sistemą, judėjimą.