Skausmo paprastai būna mažiau nei niežulio, bet tiems, kas tai patiria, menka paguoda.

Kasymasis pailgina kančias

Kodėl vabzdžių, tarkime, uodų, įkandimai kelia tokį bjaurų niežulį? Pakartosime, ką žinome visi. Kai uodas įgelia, jis per žaizdelę ne šiaip siurbia kraują, bet ir išskiria savo seilių (tą patį daro blusos ir erkės, o štai vorai suleidžia ne tik seilių, bet ir nuodų).

Uodo seilės – svetima substancija, ir mūsų imuninė sistema ją atpažįsta, todėl reaguoja išskirdama histaminą – cheminę medžiagą, didinančią kapiliarų laidumą. Taip baltiesiems kraujo kūneliams lengviau prasibrauti iki įkandimo vietos ir sunaikinti įsibrovėlį. Viskas būtų gerai, jeigu visas šis procesas neprovokuotų uždegimo atsako: tinimo, paraudimo ir niežėjimo įkandimo vietoje.

Blogiausia tai, kad raudonis, patinimas ir niežulys laikosi kelias dienas. Kodėl? Paprastai sakant, dėl to, jog visam tam histaminui reikia laiko išsisklaidyti. Turi praeiti kelios dienos, kad kūnas atsigautų ne tiek nuo mažyčio vabzdžio įkandimo, kiek nuo savo paties bandymo su juo susidoroti. Tas laikas dar pailgėja, jeigu pradedame kasytis ir taip uždegimą sustipriname. Bet yra paprastų būdų pasiekti priešingą rezultatą – kad uždegimas ir niežulys sloptų.

Įkando uodas

Spiritas

Vos pastebėję vabzdžio įgėlimo žymę, patrinkite ją spiritu. Taip pašalinsite dalį seilių, kol šios dar nesukėlė imuninio atsako, vadinasi, ir tinimas, ir niežėjimas bus silpnesnis.

Medicininis spiritas – viena veiksmingiausių priemonių, nes naikina vabzdžių seilėse esančius baltymus. Tuomet įkandimo vietoje neišsivysto toks stiprus uždegimas. Naudingas spiritas ir tuo, kad garuodamas suteikia šaldomąjį efektą ir niežėjimas būna menkiau juntamas. Net jeigu įkandimą pastebite gerokai vėliau, vis tiek patrinkite spiritu – turėtų palengvėti.

Hidrokortizono gelis

Hidrokortizonas yra kortikosteroidas, tai reiškia, kad uždegimui slopinti naudojamas steroidinis hormonas, imituojantis kortizolio – natūralaus žmogaus kūno hormono – poveikį. Ūmus uždegimas yra pagrindinė organizmo reakcija į vabzdžio įkandimą ar įgėlimą, o hidrokortizonas gali padėti sumažinti odos paraudimą, tinimą ir niežulį trukdydamas baltiesiems kraujo kūneliams atlikti savo darbą – kovoti su infekcija.

Hidrokortizono – jei ne gelio, tai kremo, tepalo pavidalu – galima lengvai rasti vaistinėje tarp priemonių trumpalaikiam lengvam odos niežėjimui ir dirginimui malšinti.

Antihistamininiai vaistai

Vartojami per burną šie preparatai blokuoja jau minėto histamino – biologiškai aktyvios medžiagos, kurią organizmas išskiria patirdamas imuninį atsaką, uždegimą, patekus į organizmą nuodų – poveikį taip slopindami alerginės reakcijos simptomus. Būtent dėl histamino oda vabzdžio įkandimo vietoje ištinsta, paraudonuoja ir pradeda niežėti.

Įkando uodas

Išgėrus antihistamininių vaistų, nemalonūs pojūčiai susilpnėja. Specialistai išvis pataria vabzdžių įkandimus gydyti taip, kaip gydytumėte bet kokią alergiją. Jeigu iš anksto žinote, kad būsite sugelti, išgerkite tabletę organizmo reakcijai sušvelninti: antihistamininiai vaistai veiksmingiau padeda išvengti uždegimo, nei gydyti niežulį ir tinimą jau po to, kai žala padaryta. Todėl geriau išgerti tabletę kiek įmanoma anksčiau, net dar prieš įkandimą, jeigu, pavyzdžiui, vykstate stovyklauti. Yra tik vienas „bet“: prieš tai visada pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

Antihistamininiai vaistai gali turėti šalutinį poveikį (tarp jų ir slopinamąjį), jeigu sureaguoja su kitais, jau vartojamais vaistais.

Vaistai nuo uždegimo

Kadangi didžiąją dalį nemalonių pojūčių įgėlus arba įkandus vabzdžiui sukelia uždegimas, nereceptiniai vaistai nuo uždegimo gali praversti kai kuriems simptomams apraminti. Tokioje situacijoje tinka paracetamolis, ibuprofenas. Vienintelis vaistų nuo uždegimo trūkumas, kad jie veiksmingiau mažina skausmą nei niežėjimą. Bet pabandyti vis tiek verta.

Tik atsargiai: kai kurie nereceptiniai preparatai nuo uždegimo nelabai dera su kitais vaistais ir jokiu būdu negali būti vartojami su alkoholiu. Tad pasitarkite su gydytoju ar bent vaistininku prieš nurydami tabletę. Blogiausiu atveju, jei esate gamtoje toli nuo poliklinikų ir vaistinių, atidžiai perskaitykite informacinį lapelį.

Įkando uodas

Ledas

Tai populiarus būdas odai nuraminti – ar ją skaudėtų, niežtėtų, ar kamuotų kiti uždegimo požymiai. Jeigu reikia priemonės greitai ir lengvai palengvinti nemalonius simptomus, užsidėkite ledo maišelį arba šaltą kompresą. Oda toje vietoje nutirps ir taip įkyriai nebeniežės. Priemonė laikina, bet kai laikai ką nors ant įkandimo vietos, nėra galimybės jos kasytis ir taip sudaryti sąlygas uždegimui dar labiau plisti.

Šaldantys tepalai

Panašiai kaip ir ledas jie gali veiksmingai numalšinti vabzdžių įkandimų simptomus. Tokių tepalų, kremų arba gelių būna ir nereceptinių – rinkitės su mentoliu arba kamparu, natūraliais ingredientais. Gydyti jie negydo, bet padeda geriau pasijusti.

Tiesa, kai kurie geliai su mentoliu ir kamparu gali ir sudirginti odą, tad atidžiai persiskaitykite informacinį lapelį bei griežtai laikykitės nurodymų – nepakenks pasikonsultuoti ir su vaistininku. Jeigu patepus odą ši ima dar labiau raudonuoti, jau kreipkitės į gydytoją.

Įkando uodas

Išoriniai anestetikai

Visi mes į vabzdžių įkandimus ar įgėlimus reaguojame skirtingai. Kai niežulys nepakeliamai stiprus, gali kilti pagunda pasinaudoti vietiniu anestetiku, kad tik nebereikėtų kasytis. Tepalo pavidalo tokius anestetikus paprastai galima tepti tiesiai ant įkandimo su sąlyga, kad nėra atviros ar kraujuojančios žaizdelės. Bet ne visur jų taip paprasta įsigyti, ypač be recepto.

Be to, vieni tepalai būna su natūraliais ingredientais, tokiais kaip arnika, kaparas ar mentolis. Kiti gi laikiną nejautrą užtikrina nesteroidiniais vaistai nuo uždegimo. Pastarieji, žinoma, veiksmingai slopina skausmą ir uždegimą, tačiau turi šalutinį poveikį ir jų galima perdozuoti. Kitaip tariant, panašių tepalų geriau nenaudoti nepasitarus su gydytoju. Ir visada atminkite vienu metu naudoti tik vieną nesteroidinį preparatą nuo uždegimo. Nes jų yra ir tokiuose vaistuose nuo skausmo, kaip aspirinas, ibuprofenas, naproksenas, todėl labai lengva per neapsižiūrėjimą perdozuoti.

Darykite viską, tik nesikasykite

Sukandžiojus vabzdžiams noras bet kokia kaina nuslopinti niežulį sunkiai suvaldomas. O kasymasis teikia ir palengvėjimą, ir malonumą. Deja, trumpalaikį ir galintį dar labiau sustiprinti uždegimą, o uždegimas – niežulį.

Pasak specialistų, čia veikia labai paprastas mechanizmas: kuo smarkiau kasomės, tuo daugiau imuninė sistema išskiria histamino. Susidaro uždaras ratas, galintis suktis kelias dienas. Todėl darykite viską, kas padėtų susivaldyti. Jei reikės, užsimaukite pirštines, kad nekiltų pagunda draskyti įkandimo vietos nagais. Arba, kas nepalyginamai patogiau, užklijuokite įkandimą pleistru.

Uodai

Kartais prireikia gydytojo

Uodų įkandimai smarkiai niežti, bet labai retai kada pridaro tokių rūpesčių, kad prireiktų medicinos pagalbos. Vis dėlto vabzdžių yra visokių ir reakcijų į jų įkandimus – taip pat. Jeigu niežėjimo jokiomis priemonėmis nepavyksta nuslopinti, vertėtų pasirodyti gydytojui.

Kai niežulys nepakenčiamas, kai paraudimas ir tinimas plinta, nuo odos sklinda karštis, žaizdelė skausminga, būtų protinga apsilankyti pas šeimos gydytoją. O jeigu prisideda kiti simptomai: pūliai, išskyros, karščiavimas, šaltkrėtis, padidėję limfmazgiai, – tuo labiau.

Pasak specialistų, tai jau ženklai, kad vyksta šis tas rimtesnio – prasidėjo bakterinė infekcija arba limfangitas (limfinės sistemos infekcija).

Ar žinojote?

Sklando mitas, jog tam, kad organizmas nebereaguotų į uodų įkandimus, reikia ištverti jų kelis kelis šimtus. Ir mokslininkų teigimu, jame esama tiesos krislo. Manoma, pakanka maždaug 250 įkandimų per visą gyvenimą, kad organizmas įgytų imunitetą vabzdžių seilėms ir liautųsi į jas reagavęs.

Deja, ši teorija galioja anaiptol ne kiekvienam: specialistų teigimu, kas dešimtam žmogui uodo įkandimas sukelia tikrą alerginę reakciją.