Kaip pasakoja kosmetologė Ieva Mickevičiūtė, vyrai savo noru pas specialistą užsirašo, kai keičiasi šeimyninė padėtis arba laukia svarbi šventė, pavyzdžiui, vestuvės. Besiskiriantieji staiga „pamato“ ilgus metus ignoruotas odos problemas ir prašo padėti jas spręsti. Nemažą dalį vyrų užrašo žmonos ar draugės ir atėję jie noriai domisi odos priežiūra, prašo patarimų bei pagalbos parenkant tinkamus produktus. Ir tai pagirtina, nes vyrų oda gerokai skiriasi nuo moterų, ir nugvelbtu nuo žmonos kremu odos palepinti nepavyks, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Deja, vyrai nelinkę domėtis odos priežiūros naujovėmis. Dažnas būna nieko negirdėjęs apie procedūras, nežino, kas tas kolagenas ar hialurono rūgštis, kodėl muilu veido prausti nepatartina, pagaliau, kam reikalingas kremas. O kasdien naudojamas jų produktų krepšelis apsiriboja maisto prekių parduotuvėje perkama dušo želė, losjonu po skutimosi ir kartais pasiskolinamu gramu žmonos ar draugės kremo. Tačiau privalu žinoti, kad vyrų oda net 20–25 proc. storesnė nei moterų. Būtent todėl jų raukšlės formuojasi kitaip – vyrai turi mažiau smulkių raukšlelių, tačiau mimikos raukšlės kur kas gilesnės.

Taip pat reikėtų žinoti, kad kolageno kiekis vyrų odoje nemažėja taip drastiškai, kaip moterims, todėl jų oda ilgiau išlieka elastinga. Pastebiu, kad gerokai skiriasi ir išskiriamo sebumo kiekis. Jo vyriškos riebalinės liaukos prigamina beveik dvigubai ir tai yra priežastis, kodėl vyrų poros labiau matomos, o oda labiau blizga. Iš esmės, galima teigti, kad vyrų odos senėjimas dėl didesnio kolageno kiekio bei sebumo prasideda vėliau nei moterų, tačiau realiai viskas įvyksta tame pačiame amžiuje, nes vyrai netinkamai rūpinasi arba apskritai nesirūpina savo oda, dažnai turi žalingų įpročių ir visai nepaiso sveikos gyvensenos principų. Labai didelę įtaką vyrų odos senėjimui daro tai, kad vyrai, priešingai nei moterys, visiškai nesisaugo UV spindulių“, – vardija „Nordclinic“ kosmetologė I. Mickevičiūtė.

Ji sako, kad pagrindinius išvardytus skirtumus lemia testosteronas, tačiau vyrai susiduria su tokiomis pat odos problemomis, kaip ir jų draugės ar žmonos.

Ieva Mickevičiūtė

Odos priešai tie patys

Vyrų genetika suteikia visas sąlygas ilgiau džiaugtis jaunatviška oda, bet, norėdami atitolinti senatvę ir išspręsti kamuojančias problemas, jie ja turi rūpintis gal net labiau nei moterys, tik tą daro kraštutiniu atveju.

Ir vyrų, ir moterų oda susiduria su tomis pačiomis problemomis – jautrumas, aknė, pigmentacija, senėjimas. Be to, kasdienis barzdos skutimas dažnam vyrui sukelia nuolatinių problemų, norint jų išvengti, tinkama odos priežiūra dar svarbesnė. „Bene dažniausi skundai jau atėjus į mano kabinetą – dėl odos riebalavimosi, komedonų, uždegiminių spuogų, dėl bėrimų, išsausėjimų plaukuotoje veido dalyje. Pastebiu, kad vyrai retai kaip problemą įvardija pigmentaciją arba raukšles. Keista, bet jie jų tarsi nemato“, – šypsosi specialistė.

I. Mickevičiūtė pasakoja, kad odos priežiūrą būtina pradėti nuo odos tipo nustatymo. Lygiai taip pat, kaip ir moterų, vyrų oda skirstoma į normalią, sausą, riebią ir mišrią. Normali oda, nors ir turi riebalų, yra švari, lygi, neįtempta, elastinga, rausva arba rusva, matinė, o poros neryškios. Sausa oda yra minkšta, plona, matinė, poros susitraukusios, oda nelinkusi į bėrimus, tačiau jautriai reaguoja į temperatūros kaitą ir kitus dirgiklius. Riebi oda priešingai – stora, blizganti, ryškiai matomomis poromis, komedonais, linkusi į bėrimus. O mišri, dažniausiai pasitaikantis tipas, kai T zona yra riebi ir porėta, bet skruostai linkę sausėti.

Kaip ir moterų odai, esminis vyrų veido odos priežiūros etapas – valymas. Būtina veidą prausti ryte, vakare ir po sporto užsiėmimų, nes vyrų oda ne tik daugiau riebaluojasi, bet ir gausiau prakaituoja, o tai lemia greitesnį porų užsikimšimą. „Svarbu naudoti veido prausiklį, o ne dušo želė ar muilą, ir valymo etapą derėtų pabaigti toniku, kuris atkurtų odos PH. Jei skutama oda jautri, sausa, pleiskanojanti, reikėtų pasirinkti labiau drėkinančius skutimuisi ir po skutimosi naudojamus produktus, retkarčiais leisti jai pailsėti nuo kasdienio skutimo. Jei beria, patariama skusti palei plaukelių augimo kryptį, taip bus išvengta papildomo dirginimo, ir naudoti skutimosi mašinėlę arba vienkartinius skustuvus. Jei tam nėra sąlygų, rekomenduoju prieš ir po skutimosi daugkartinius skustuvus dezinfekuoti, tai padės išvengti bakterijų, sukeliančių bėrimus“, – pataria specialistė.

Vyrai tikrai retai pagalvoja, kad ir jiems derėtų bent kartais apsilankyti pas profesionalų kosmetologą. Viena svarbiausių ir jiems labiausiai rekomenduojamų procedūrų – profesionalus veido odos valymas. Taip, jis reikalingas ne tik moterims – vyrams ši procedūra turėtų būti dar svarbesnė, nes jų oda riebesnė, ir poros užsikemša daug greičiau. Profesionalus veido odos valymas padės turėti skaistesnę, lygesnę ir švaresnę veido odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)