Geltonų ir raudonų pomidorų skirtumas

Raudonieji ir geltonieji pomidorai skiriasi ne tik spalva, bet ir sudėtimi. Geltonieji pomidorai yra saldesni, todėl juose mažiau rūgšties nei raudonuosiuose.

Geltonieji yra mažiau kaloringi.

Geltonuose pomidoruose yra daugiau geležies, cinko, fosforo, folio rūgšties ir niacino. Juose yra dvigubai daugiau vitamino B3 (niacino) ir vitamino B9 (folio rūgšties) nei raudonuosiuose pomidoruose.

Raudonuosiuose pomidoruose yra beta karotino (provitamino A) ir likopeno, kurių nėra geltonosiose veislėse.

Būtent dėl natūralaus pigmento likopeno raudonieji pomidorai yra raudonos spalvos. Geltoniesiems pomidorams savo spalvą suteikia kitas karotenoidas – liuteinas.

Raudonuose pomidoruose yra daugiau skaidulų ir vitamino C.

Kalbant apie pomidorų naudą sveikatai svarbu suprasti, kad kiekviena veislė turi savitų privalumų.

Skirtingų spalvų pomidoruose yra skirtingų maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia sveikatą.

Geltonųjų pomidorų nauda

Geltonieji pomidorai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški raudoniesiems pomidorams, nes jie rečiau sukelia alergines reakcijas.

Geltoni pomidorai

Geltonuose pomidoruose yra mažiau kalorijų, todėl jie labiau tinka tiems, kurie stengiasi numesti svorio.

Retinolis (vitaminas A), kurio daug yra geltonuosiuose pomidoruose, naudingas odai, regėjimui ir kaulams.

Geltonuosiuose pomidoruose taip pat gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su ląstelių senėjimu.

Raudonųjų pomidorų nauda

Raudonuosiuose pomidoruose yra daug folio rūgšties, kuri ypač svarbi nėščioms moterims.

Šiuose pomidoruose esantis karotinoidas likopenas yra stiprus antioksidantas ir padeda stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Pomidorai

Raudonuosiuose pomidoruose taip pat gausu pektino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Raudonuosiuose pomidoruose gausu kalio, kuris padeda stiprinti raumenis.

Raudonuosiuose pomidoruose esantis natūralus pigmentas likopenas yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir mažinantis riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis.

Taigi kiekviena pomidorų rūšis turi savitą naudą sveikatai, o reguliarus skirtingų spalvų pomidorų vartojimas padės aprūpinti organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis.