Melionas, kaip ir agurkai bei moliūgai, priklauso moliūginių šeimai. Prinokusių melionų laukiame ištisus metus, kad rugpjūtį galėtume mėgautis gardžiu jų skoniu.

Health apie melionų naudą sveikatai rašo, kad juose gausu antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir beta karotenas. Taip pat melionas naudingas virškinimo sistemos darbui – gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir palaiko sveiką žarnyno mikroflorą. Panagrinėkime meliono naudą sveikatai išsamiau.

Antioksidantų šaltinis

Melionai yra puikus antioksidantų – natūralių molekulių, padedančių organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais, šaltinis.

Jei melionus vartosite reguliariai, galite sumažinti riziką susirgti lėtinėmis bei širdies ir kraujagyslių ligomis.

Melionas yra puikus beta karoteno, kuris organizme virsta vitaminu A ir palaiko regėjimą bei reprodukcinę sveikatą, šaltinis.

Vos viena meliono porcija suteikia beveik trečdalį vitamino A paros poreikio.

melionas

Padeda valdyti vandens atsargas

Kad žmogaus organizmas tinkamai funkcionuotų, turime kasdien suvartoti optimalų vandens kiekį.

Apie 20 proc. skysčių poreikio tenkina maistas, kurį valgome. Ir čia melionai yra vienas iš labiausiai vandens turinčių vaisių – net 90 proc. jo sudaro vanduo.

Dėl itin didelio vandens kiekio ir meliono sudėtyje esančio kalio bei kitų elektrolitų melionai yra puikus užkandis karštomis vasaros dienomis.

Pakankamas skysčių kiekis padeda palaikyti stabilų energijos lygį, normalų virškinimo isitemos darbą, sąnarių judrumą, taip pat yra svarbus siekiant išvengti tokių ligų kaip inkstų akmenligė.

Imuniteto palaikymas

Vitaminas C yra puikus antioksidantas, palaikantis sveiką imuninę sistemą, nes skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir stiprina jų kovą su svetimkūniais. Tyrimai rodo, kad mažas vitamino C kiekis susijęs su didesniu polinkiu į ligas ir infekcijas.

Be to, su maistu gaunamas vitaminas C padeda organizmui pasisavinti daugiau geležies iš augalinės kilmės maisto produktų, pavyzdžiui, riešutų, sėklų ir pupelių. Geležies trūkumas gali sumažinti organizmo gebėjimą atsispirti kenksmingiems organizmams iš išorinio pasaulio – tad vitaminas C sprendžia šią problemą.

melionas

Geresnė odos sveikata

Didelis vitamino C ir vandens kiekis melionuose yra labai svarbus sveikai ir švytinčiai odai.

Vitaminas C skatina gausiausio organizme baltymo – kolageno – gamybą. Kolagenas palaiko odos elastingumą ir padeda gyti žaizdoms.

Su amžiumi mažėjančios kolageno atsargos prisideda prie raukšlių susidarymo, o valgant daug vandens turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, melionus, oda lieka labiau sudrėkinta, todėl elastingesnė.

Kam nederėtų valgyti melionų?

Be naudingųjų savybių, svarbu žinoti, kokie yra melionų pavojai žmonėms.

Melionus draudžiama vartoti, jei turite:

  • alergiją šiam produktui;

  • dirgliosios žarnos sindromą;

  • jei sergate 2 tipo cukriniu diabetu;

  • Kai kurie gydytojai nerekomenduoja valgyti melionų žindančioms ir nėščioms moterims, vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir tiems, kurie turi antsvorio.