Sausi plaukų galiukai gadina šukuoseną. Jie šakojasi, šiaušiasi. Per juos tenka dažniau kirpti plaukus, tai ypač apmaudu norinčioms auginti plaukus. Apsilankymas kirpykloje – ne vienintelė išeitis. Ką gi daryti, kad plaukai nesišakotų ir kaip atgaivinti išsausėjusius galiukus?

Kodėl plaukai šakojasi ir ką daryti, kad to nebūtų?

Jei plaukai išsausėjo šakojasi, tai reiškia, kad pažeista plaukų struktūra. Plaukų struktūrai greitai galima pakenkti: temperatūrų svyravimai, kietas vandentiekio vanduo, chloruotas baseino vanduo, saulė, jūra – ir tai toli gražu ne visas plaukų struktūrą gadinančių veiksnių sąrašas.

Pasistenkite plaukus apsaugoti. Įtaisykite specialų filtrą arba įpilkite į vandenį obuolių acto. Vienas šaukštas obuolių esencijos suminkštins litrą chloruoto vandens. Saugokite plaukus nuo žiemos šalčio ir vasaros saulės – nešiokite kepures, skareles. Jei rišate plaukus į uodegą, rinkitės minkštas gumeles, per daug neįveržkite plaukų.

Stenkitės kiek įmanoma rečiau džiovinti plaukus džiovintuvu ir naudoti kitus panašius prietaisus. Specialistai pataria juos naudoti dažniausiai 2 – 3 kartus per savaitę. Nuo dažno džiovintuvų naudojimo plaukai tampa porėti, labiau pažeidžiami nepalankių sąlygų, sausi, neklusnūs.
Kad taip nenutiktų, suskirstykite plaukus sruogomis, džiovinkite laikydami džiovintuvą 20 – 25 cm atstumu. Bus idealu, jei pučiamas oras bus kambario temperatūros. Jei yra laiko, leiskite plaukams patiems išdžiūti. Iššukuokite plaukus iki galvos plovimo, o išplovę geriau išskirstykite pirštais.

Naudokite specialiai plaukų galiukams skirtas priemones, kurių pagrindinis tikslas – maksimaliai apsaugoti plaukų galiukus. Į priemonių sudėtį įeinantis silikonas apgaubia plauką, šukuosena atrodo tvarkingiau.
Tiesa, stebuklo nesitikėkite – kai plaukų struktūra pažeista, kosmetinės priemonės tik pagražins plaukus iš išorės. Jums vis tik teks apsilankyti pas kirpėją. Pas kirpėją pakaks apsilankyti kartą per mėnesį – pusantro, paprašyti pakirpti tik išsausėjusius galiukus, ne daugiau nei 1 cm.

Pagrindinis mitas

Pagrindinis mitas apie plaukų galiukų priežiūrą, kaip nurodo „Eurovaistinės“ konsultantė Ramunė Uosienė, dažniausiai yra tas, kad kuo dažniau kirpsime plaukų galiukus, tuo greičiau plaukai augs, atsigaus ir pan. Nukirpus plaukų galiukus, ypač jei jie yra pažeisti, suskilinėję, suteikiamas vizualinis kosmetinis efektas, tad plaukai atrodo gražiau, bet deja, tai neturi įtakos, nei spartesniam plaukų augimui, nei jų atsigavimui.

Teisingai plaukite galvą

Plaukų plovimas, kaip teigia „Eurovaistinės“ konsultantė, priklauso nuo plaukų tipo ir naudojamų kosmetikos priemonių. Kiekvieną dieną, jiems nekenkiant, plaukus plauti galima tik su tam skirtais, dažno naudojimo šampūnais. Kasdieniniam naudojimui, visiškai netinka stipriau veikiančios priemonės, jų naudojimo instrukcijose nurodyta kiek kartų per savaitę jas galima vartoti.

Stenkitės plauti galvą bent kas antrą dieną. Gerai, jei šampūno pH bus neutralus. Įprastai gamintojai nurodo jį ant pakuotės, taip pat nurodo drėkinamus komponentus: šilko proteinus, argano aliejų, keratiną, aminorūgštis.

Išsirinkite jūsų plaukams tinkamą šampūną. Nenaudokite šampūno riebiems plaukams, jeigu jūsų plaukai normalūs ar sausi. Naudos nebus, plaukai ilgiau neišliks švarūs, priešingai – dėl pažeisto lipidų sluoksnio ims greičiau riebaluotis. Jei norite plauti galvą kasdien, naudokite fiziologinį šampūną – jis skirtas jautriai galvos odai, jame yra švelnesnės valomosios priemonės.

Likus 5 – 10 min. iki galvos plovimo, masažuojamaisiais judesiais įtrinkite į galvos odą aliejaus. Tiks bet koks – kokosų, varnalėšų, alyvuogių, sezamų, moliūgų, kanapių, garstyčių. Paskui iššukuokite plaukus, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų, ypač žiūrėkite, kad pamaitintų plaukų galiukus. Po kelių minučių galite plauti galvą

Galvą reikia plauti šiltu vandeniu. Tinkamą temperatūrą nustatyti lengva – galvos odai turi būti malonu. Per karštas vanduo pažeis lipidų sluoksnį, pažeis plaukus, jie taps sausi, trapūs. Per šaltas vanduo gali sutrikdyti kraujotaką, plaukai gali pradėti slinkti.
Šampūną pilkite ant šlapių plaukų, plaunamieji komponentai sausiems plaukams pakenks stipriau. Iš pradžių įsipilkite šampūno į saują, tada sumažės plaunamųjų priemonių koncentracija, bet šampūnas ne prasčiau išplaus plaukus.

Jei plaukai ilgi, svarbiausia gerai išplauti pirmus 10 cm – būtent jie labiausiai susiriebaluoja. Likusiems plaukams pakaks putų, kurios nubėgs plaukais.

„Eurovaistinės“ konsultantė atkreipia dėmesį, kad labai dažnai pasitaiko riebi galvos oda ir sausi plaukai, tokiu atveju patariame naudoti šampūnus pagal galvos odos tipą, o balzamą, kondicionierių, kaukę pagal plaukų tipą, netepant šių priemonių prie pat šaknų.

Naudokite kondicionierius

Juose yra specialių komponentų, apsaugančių plaukus iš išorės.
Sveiki plaukai – pirmas žingsnis į sveikus galiukus. Kartą – du kartus per savaitę palepinkite plaukų galiukus kaukėmis, o kas kartą plaudami naudokite balzamus.

Jei naudojate namų gamybos kosmetiką, pasigaminkite šampūną-kaukę plaukų galiukams. Sumaišykite du trynius, du šaukštus degtinės ar konjako, šaukštą rūgpienio. Šiuo gaminiu plaukite plaukus vietoje pirktinio šampūno arba po šampūno, juo galima plauti galvą ar panaudoti plaukų galiukams kaip kaukę.

Dažytiems plaukams bus į naudą šampūnas iš džiovintos juodosios duonos: 200 g plutelių užpilkite šilu vandeniu ir palikite parai, paskui perkoškite, įmuškite vieną trynį, gerai išmaišykite. Kuo vientisesnė bus konsistencija, tuo paprasčiau bus nuplauti, todėl šį šampūną labai gerai išplakti plaktuvu. Nuplaukite šiltu vandeniu, kad nesutrauktų trynio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)